Efectele taxelor impuse de Trump asupra României. Economist: ”Globalismul o să moară atunci când o să moară de bătrânețe, nu când a decretat un președinte”

Reputatul economist Dan Schwartz explică argumentele ce au stat la baza taxelor vamale impuse de SUA, subliniind că politica economică impusă de Donald Trump reprezintă ”un experiment extrem de periculos”. În același context, economistul a anticipat cum va fi afectată România de măsurile administrației americane.
Irina Dumitrescu
06 apr. 2025, 18:10
Efectele taxelor impuse de Trump asupra României. Economist: ”Globalismul o să moară atunci când o să moară de bătrânețe, nu când a decretat un președinte”

În opinia economistului Dan Schwartz, noua politică a taxelor vamale, impusă de Donald Trump, nu reprezintă, pentru americanii de rând, decât o încercare de a ”îmbrăca haine frumoase” unor măsuri prin care se urmărește compensarea pierderilor de la buget ale administrației americane.

Schwartz subliniază că taxele impuse limitează consumul anumitor categorii de produse sau chiar al tuturor produselor.

”Cred eu că trebuie să plecăm de la ce înseamnă asta pentru America, pentru că aceste taxe vor fi impuse contribuabilului american. În primul rând, ceea ce vedem la televizor este propagandă, este social media, este încercarea de a îmbrăca haine frumoase niște măsuri care, de fapt, nu fac altceva decât să încerce să compenseze pierderile pe care anumite reforme pe care actuala administrație americană le vor genera bugetului american.

Aceste impuneri sunt taxe, sunt taxe pe consum. Sunt taxe care limitează consumul anumitor categorii de produse sau tuturor produselor. Dacă ele sunt generalizate, cum s-a cum s-a făcut acum, tot ce este import va fi supus unei taxe de 10 la sută, prima taxă, după care urmează celelalte. Asta este generală, urmează celelalte, specifice pe produs, pe țară și așa mai și așa mai departe.

Motivația politică e aceea că Statele Unite au avut o atitudine permisivă față de exportatori, deschizându-le piețele lor care sunt, într-adevăr, formidabile. Piața americană e deosebită, are capacitate mare de absorbție. Toată lumea se luptă pentru această piață, dar, în schimb, partenerii de afaceri ai Statelor Unite nu au aplicat același tratament atunci când a fost vorba despre produsele americane și au încercat să introducă bariere”, a explicat economistul, la digi24.

Citește și Prețuri 2025. Hipermarketuri vs magazine de cartier. Unde sunt cele mai mari adaosuri comerciale

Pe altă parte, Dan Schwartz explică noua politică a taxelor vamale prin faptul că administrația Trump dorește redezvoltarea industriei americane și readucerea SUA la statutul de ”motor” al lumii.

”A doua motivație pe care administrația actuala o are pentru aceste noi impozite este protecția statului american. Este dorința de a redezvolta industria americană care, în ultimii 30-50 de ani, a fost transferată în afara Statelor Unite, America devenind un puternic centru de furnizare a unor servicii care sunt extrem de căutate în toată lumea. Deci este o încercare a actualei administrații de a readuce America la o situație istorică din secolul XIX, începutul secolului XX, când America era motorul industrial al planetei.

Aceste tarife, (…) fiind de natură fiscală, se vor regăsi în prețurile bunurilor și serviciilor care vor fi comercializate pe piața americană. Nu vor afecta numai exportatorii, numai țările care vor să intre pe piață, vor afecta, în primul rând, business-ul local”, a declarat specialistul.

Economistul mai spune că, din punctul de vedere al americanilor, importurile în SUA s-au făcut din două rațiuni.

”Principale bunurile care au fost importate au avut un preț mai mic decât costurile pe care aceleași bunuri produse în America le-ar presupune

Aceste prețuri relativ mici au fost dublate de o calitate a lor din ce în ce mai bună. În acest fel, bunurile care vin din afara Americii pe piața americană, fiind foarte bine primite de consumatori, pentru că altfel nu s-ar exporta, sunt competitive. Bariera pe care acum administrația americană o pune în calea lor nu va face altceva decât să crească prețurile tuturor bunurilor și serviciilor care sunt comercializate în America. Este foarte greu de crezut că un industriaș sau un negustor american va păstra prețurile jos doar de dragul administrației Trump”, spune Schwartz.

Efectele taxelor impuse de Trump asupra României

În privința efectelor asupra României ale taxelor impuse de Trump, Dan Schwartz consideră că exportatorii români care operează pe piața americană, deși pe termen scurt vor avea de pierdut, pe termen mediu și lung ar putea să găsească ”o oportunitate”.

”În măsura în care exportăm pe piața americană, ne vor afecta. Pentru că exportatorii români vor trebui să facă eforturi pentru a absorbi aceste taxe. Și aceste eforturi nu se pot face decât în două moduri: eficientizare a costurilor, micșorarea marjelor de profit.

Va trebui ca produsele noastre să rămână competitive în continuare pe piață. Deci prețul lor va trebui să fie atractiv, în ciuda taxelor vamale care vor fi plătite de către importatorii americani. Asta nu se poate decât dacă importatorii americani vor încerca să acopere o parte din această pierdere, iar exportatorii vor încerca să-și eficientizeze activitatea. Deci, eu văd și aici o oportunitate, dar asta se va întâmpla pe termen mediu și lung. Pe termen scurt, da, pe termen scurt însă, exportatorii români către piața americană vor fi afectați de aceste impozite și taxe”, a explicat economistul.

Cu titlu de concluzie, Dan Schwartz este de părere că politica taxelor impuse de SUA reprezintă un ”un experiment extrem de periculos”, însă, chiar și așa, ”globalismul o să moară atunci când o să moară de bătrânețe”, nicidecum ”atunci când a decretat un președinte sau altul”.

”Ceea ce se întâmplă este un experiment și este un experiment extrem de periculos, în condițiile interconexiunilor care există între economiile planetei. Nu e suficient să declari că globalismul a murit. Globalismul o să moară atunci când o să moară de bătrânețe. N-o să moară atunci când a decretat un președinte sau altul. Poate să fie China, poate să fie India, poate să fie Rusia, poate să fie Uniunea Europeană ca un întreg. Toate aceste entități pot declanșa într-adevăr acțiuni împotriva globalismului. Dar dacă economia în continuare tinde să fie globală, ea va rămâne globală atâta vreme cât condițiile o vor permite.

Din punctul meu de vedere, America se îmbogățește prin acest jaf global, pentru că America colectează active, bunurile se duc în America contra bani, contra bani americani. Dacă mâine America decide să devalorizeze dolarul, toate rezervele în dolari ale statelor lumii vor scădea semnificativ în valoare. În schimb, bunurile care sunt în America vor rămâne bunuri. Ele sunt palpabile, sunt acolo. Deci deficitele acestea pe termen lung, într-adevăr, pot reprezenta o problemă, pentru că la un moment dat nu mai poți să finanțezi deficitul respectiv. Dar atâta vreme cât deficitul poate fi finanțat, el poate fi folosit invers”, a spus economistul.

Dan Schwartz este consultant fiscal, auditor financiar și expert contabil, având o specializare aprofundată în prețuri de transfer și taxare internațională.

Citește și Vameșii americani se conformează deciziilor lui Trump. Au început să aplice tariful de 10 la sută pentru toate importurile. Ce îl nemulțumește pe șeful Casei Albe în privința României

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Deschidere succesiune la primărie. Este sau nu gratuit?
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici