Efectul atacului din Florida: Donald Trump ia măsuri RADICALE. Preşedintele american îi ÎNARMEAZĂ pe profesori

În faţa lacrimilor, furiei şi mărturiilor tinerilor care au scăpat cu viaţă din atacul armat din Florida, Donald Trump a promis măsuri ”puternice” şi a evocat posibilitatea de a autoriza portul armelor de foc de către unii profesori.

22 feb. 2018, 08:53

Această idee, extrem de controversată, a fost dur criticată miercuri seara (ora locală) într-o dezbatere organizată în apropiere de Miami de CNN, într-o sală în care au fost prezente mii de persoane. ”Voi fi formată ca poliţistă pe lângă educarea acestor copii?”, a întrebat Ashley Kurth, o profesoară la liceul din Parkland în care au fost ucise 17 persoane. ”Va trebui să port o vestă antiglonţ din kevlar?”, a întrebat ea.

”Eu nu cred că profesorii trebuie să fie înarmaţi. Cred că ei trebuie să predea”, a reacţionat, la rândul său şeriful Scott Israel, care a intervenit de la locul carnagiului comis în urmă cu o săptămână de un tânăr în vârstă de 19 ani care şi-a cumpărat legal arma semaiatomată.

Cu câteva ore mai înainte, preşedintele american a pozat în omul care ascultă toate sugestiile. Însă cel care le-a promis membrilor National Rifle Association (NRA) – puternicul lobby al armelor de foc – că vor avea ”un adevărat prieten la Casa Albă interpretează o partitură delicată, informează Agerpres.

Rând pe rând, elevi din diverse şcoli îndoliate de arme de foc şi părinţi ai unor victime, aşezaţi în cerc în jurul lui, într-un vast salon al Casei Albe, şi-au povestit suferinţa. Însă au avansat totodată propuneri – foarte diverse. Cea mai polemică dintre toate? Înarmarea une părţi a corpului profesoral.

Profesorii vizaţi ar urma să poarte arma ascunsă şi să urmeze o formare specială prealabilă, a precizat preşedintele, anunţând că această pistă merită cu adevărat să fie studiată.

”Evident, asta s-ar aplica numai profesorilor care ştiu să mânuiască o armă”, a admis el, sugerând să se înarmeze 20% din efectivele pedagogice.

Locatarul Casei Albe a criticat conceptul de sanctuar – în care nu este tolerată vreo armă, apreciind că asemenea locuri ar juca un rol de atragere a unor ”maniaci”, pe care i-a asimilat unor ”laşi” care privilegiază ţinte facile. Trump a promis totodată să ia măsuri ”puternice” cu privire la verificarea antecedentelor judiciare şi psihiatrice ale cumpărătorilor de arme, informează news.ro.

Preşedintele septuagenar a promis, de asemenea, fără să facă alte precizări, ”fermitate” cu privire la vârsta legală la care se poate cumpăra o armă de foc. Numeroase persoane au relevat că Nikolas Cruz, autorul măcelului din Florida, a putut să cumpere la vârsta de 18 ani o puşcă semiautomată, în timp ce pentru a cumpăra alcool este nevoie sa aibă 21 de ani.

NRA şi-a anunţat imediat opoziţia faţă de orice creştere a vârstei legale în vederea cumpărării unei arme, apreciind că ar însemna ”să fie puşi să plătească cetăţeni care respectă legea faptele rele ale criminalilor”. ”Vă rog, domnule Trump, este nevoie de bun simţ”, a pledat anterior părintele unei victime, îndemnând la impunerea fără întârziere a acestei limite de 21 de ani.

Îndelungata mărturie a lui Andrew Pollack, a cărui fiică în vârstă de 18 ani, Meadow, a fost ucisă în Liceul Marjory Stoneman Douglas, a cufundat sala într-o tăcere totală.

”Nu-mi voi mai vedea niciodată magnifica fiică”, a spus el, cu dinţii încleştaţi de durere, în mijlocul fiilor săi, care şi-au reţinut lacrimile. ”Ea nu este aici. Este la North Lauderdale, în Cimitirul King David. Acolo mă voi duce astăzi să-mi văd copilul”.

”Câte şcoli? Câţi copii trebuie să cadă sub gloanţe?”, a tunat el, ridicând vocea. ”Ca ţară, am eşuat să ne protejăm copiii. Asta nu ar fi trebuit să se întâmple. Sunt foarte furios”, informează news.ro.

Cu câteva ore mai devreme, tineri din Parkland au luat cu asalt capitala mică a Floridei, Tallahassee, în încercarea de a smulge o însăsprire a legislaţiei cu privire la armele de foc de la aleşii din acest stat, scandând ”Să nu se mai repete niciodată”, cuvântul de ordine de pe reţele de socializare.

Într-o dezbatere organizată de CNN, senatorul republican Marco Rubio a provocat o atmosferă de frondă în public, refuzând să aibă în vedere o interdicţie a puştilor de asalt. Însă, semnul unei inflexiuni, el a spus că-şi va revizui poziţia cu privire la încărcătoarele de muniţie de mare capacitate, potrivit news.ro

 Dana Loesch, o purtătoare de cuvânt a foarte mediatizatei NRA, a fost fluerată puternic, după ce s-a eschivat de la întrebări cu scopul de a se concentra asupra sănătăţii mentale a lui Cruz. ”Eu nu cred că acest monstru dement ar fi trebuit să-şi procure vreoată o armă de foc”, a spus ea.

Liceeni de la Stoneman Douglas plănuiesc un mare miting pe 24 martie la Washington. Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite Michelle Obama s-a declarat ”plină de admiraţie faţă de elevii extraordinari din Florida”. ”Lupta împotriva armelor individuale cere un curaj şi o rezistenţă de neînduplecat”, a avertizat ea.