”Efectul Piedone”? Clienții restaurantelor își vor lua mâncarea la pachet în vesela adusă de acasă!

Clienții restaurantelor își vor lua mâncarea la pachet, începând din 2027, în recipiente aduse de acasă! ”Efectul Piedone”? Nu. Este vorba doar de uniformizarea practicilor din acest domeniul HoReCa la nivelul Uniunii Europene.
Irina Dumitrescu
23 mart. 2025, 14:07
”Efectul Piedone”? Clienții restaurantelor își vor lua mâncarea la pachet în vesela adusă de acasă!

Noul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, și-a început mandatul în forță. A făcut prăpăd prin restaurante și cafenele, în special în mall-uri, unde au fost date amenzi și a fost dispusă oprirea temporară a activității în multe cazuri.

Controalele făcute de inspectorii conduși de Piedone anticipează cumva o reglementare care se va aplica începând din 2027: clienții din sectorul HoReCa (hoteluri-restaurante-catering) vor putea folosi propriile recipiente pentru băuturi și alimente pe care le iau la pachet.

În acest context, se vorbește deja despre un așa-zis ”efect Piedone”, notează retetesivedete.

De fapt, reglementarea a fost stabilită la nivel european și are rolul de a uniformiza practicile din domeniul HoReCa.

În acest domeniu există însă îngrijorări privind conformitatea sanitară a recipientelor aduse de clienți și potențialul conflict cu normele stricte de igienă din industria alimentară. În plus, implementarea măsurii privind vesela adusă de acasă naște întrebări despre responsabilitatea în caz de eventuale probleme de sănătate ale clienților. Ar fi necesare totodată ajustări legislative, pentru armonizarea cu reglementările deja existente, scrie avocatnet.ro.

Vorbim despre Regulamentul (UE) 40/2025 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, care va intra în aplicare directă în toate statele membre și introduce noi obligații pentru sectorul HoReCa.

Astfel, până la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care activează în HoReCa și oferă băuturi calde sau reci ori alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet vor trebui să implementeze un sistem prin care consumatorii să poată utiliza propriile recipiente, pentru a-și lua produsele respective.

După cum prevede această măsură, operatorii HoReCa nu pot percepe prețuri mai mari sau să stabilească condiții dezavantajoase pentru clienții care aleg să folosească propriile recipiente reutilizabile, comparativ cu cei care optează pentru ambalajele de unică folosință.

De asemenea, operatorii vor fi obligați să informeze clienții, la punctul de vânzare, prin panouri sau pancarte vizibile și lizibile, despre posibilitatea de a lua acasă produsele în discuție în recipiente reutilizabile aduse de aceștia.

Citește și Paște 2025. Prețul incredibil la care ajunge kilogramul de carne de miel anul acesta

Ce spun patronii din HoReCa despre ”efectul Piedone”

Daniel Mischie, membru al consiliului director al HORA (organizația patronală a industriei ospitalității), spune că, din punctul său de vedere, ”avem de-a face cu o suprareglementare a unei practici existente de când lumea”.

”Mai degrabă aș fi tentat să cred că sunt puțini cei care ar refuza o astfel de solicitare a unui client. Evident, clientul trebuie să aibă un recipient gastronomic, o ulcică, ceva pretabil unui astfel de scop, probabilitatea de a primi ciorbă la pungă este – și va rămâne nulă, dar asta ține atât de bun simț, cât și de funcționalitate. Oamenii sunt normali, cei care reglementează ar trebui să țină cont de asta, altminteri ajungem în zona atât de cunoscută multora, în care reglementăm legarea capacului de sticlă. Cititorii dumneavoastră, care au băut lapte bătut din aceste recipiente, știu exact la ce mă refer”, consideră Mischie.

Proprietarul cofetăriei Cannelle, Tudor Pițoiu, este destul de sceptic în privința modalității prin care o astfel de reglementare poate fi armonizată cu actualele prevederi ale legislației.

”Mi se pare destul de problematică introducerea unei astfel de posibilități, pentru că, cel puțin în momentul de față, ambalajele trebuie să îndeplinească criterii destul de stricte. Din punct de vedere al siguranței alimentare, eu vând atât produsul meu, cât și ambalajul în care îl vei transporta. Ambele au certificat de conformitate, la baza eliberării căreia stau niște teste de sanitație. Din acest punct de vedere, nu îmi dau seama cum poate fi armonizată în plan local o astfel de prevedere, în condițiile stricte pe care trebuie să le respectăm. Sigur, practica pe care reglementarea europeană o va oficializa există în realitatea cotidiană, dar intră în direct conflict cu ideea de a asigura starea de sănătate a clienților nu numai prin produsele pe care le vinzi, dar și prin felul în care le ambalezi. Nici nu mai vorbesc de riscul sanitar pe care l-ar presupune introducerea în zona de producție a unui corp străin și incert din punct de vedere sanitar”, spune Pițoiu.

Proprietarul restaurantului Pescăria lui Matei, Matei Datcu, consideră că noua reglementare s-ar putea dovedi binevenită.

”Majoritatea oferă și acum posibilitatea aceasta, chiar dacă nu avem o reglementar specifică. La prima vedere, nu m-ar deranja ideea; scăpăm de un cost, cel al ambalajelor. Rămâne, totuși, problema conformității recipientelor pe care le aduc clienții, pentru că vom asista la situații mai dese, în care responsabilitatea pentru evenimente neplăcute nu va fi clară: o eventuală îmbolnăvire a clientului a fost cauzată de alimentele furnizate de mine sau de igiena precară a ambalajului adus chiar de el?

În afară de asta, în domeniul nostru, actuala legislație este foarte strictă în ceea ce privește igiena, astfel încât introducerea oricărui obiect străin în bucătărie este interzisă, pentru că o poate contamina. Prin urmare, trebuie făcute anumite ajustări legislative, pentru a împăca o astfel de prevedere cu rigorile de igienă existente”, a declarat Datcu.

Dragoș Petrescu, fondatorul lanțului de restaurante City Grill, este de părere că această măsură ”răspunde, cel puțin în România, la momentul actual, unei probleme inexistente”. ”Ba chiar, în contextul lipsei noastre de educație, poate genera noi provocări, pentru că, în ipoteza în care mergi la un restaurant și iei mâncare la pachet în recipientul propriu, responsabilitatea mea actuală, referitoare la siguranța sanitară a recipientului, dispare și îți revine ție. Prin urmare, dacă te îmbolnăvești, nu mai poți da vina pe mine”, explică Petrescu.

Citește și Cât a ajuns să coste un mic în Piața Obor din Capitală. Turiștii se înghesuie să guste preparatul tradițional românesc

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. NU se poate scăpa de plată. ANAF verifică tot
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărirea TVA ar putea fi cea mai mică problemă. Ne paște scenariul Grecia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici