Efectul politicilor PSD de investiții masive: lucrările de construcții, creștere de 8% în aprilie

Politica PSD de creștere economică prin investiții masive își continuă efectele pozitive în economie. În timp ce zona euro are o scădere ușoară, în România în aprilie 2024 s-a înregistrat o creștere consistentă în domeniul construcțiilor, de 8%, față de luna anterioară.
Alina Costache
21 iun. 2024, 17:29
Efectul politicilor PSD de investiții masive: lucrările de construcții, creștere de 8% în aprilie
Creșterea construcțiilor din România, evidențiată și de INS

Datele Eurostat și INS arată că sectorul construcțiilor a înregistrat fluctuații semnificative în Europa în ultimele luni, evidențiind însă faptul că anumite state membre, printre care și România, au cunoscut avansuri impresionante, reflectând dinamica sectorului într-o perioadă de redresare economică post-pandemie.

Conform Institutului Național de Statistică, în aprilie 2024, volumul lucrărilor de construcții din România s-a majorat, ca serie brută, cu 10,3% comparativ cu martie 2024. Această creștere a fost evidențiată de lucrările de întreținere și reparații curente (+28,1%), lucrările de reparații capitale (+13%) și lucrările de construcții noi (+4,3%). Pe categorii de obiecte de construcții, au fost înregistrate creșteri la clădirile nerezidențiale (+15,6%), clădirile rezidențiale (+15,3%) și lucrările de construcții inginerești (+5,5%).

Un avans semnificativ s-a înregistrat și față de perioada similară de anul trecut, unde vedem o creștere a volumului lucrărilor de construcții, comparativ cu aprilie 2023, cu 16,2%.

Investițiile asumate de PSD vor păstra construcțiile pe creștere și în 2024 și în 2025

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), se preconizează că volumul lucrărilor de construcții va crește pe ansamblu cu 7,6% în 2024, iar această tendință ascendentă va continua și în 2025, cu un avans de 9,1%. Pe parcursul perioadei 2024-2027, se estimează o creștere totală de peste 35% comparativ cu anul 2023.

De altfel, 2024 a început în forță în acest sector economic, datele INS aratând că în februarie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de ianuarie 2024, ca serie brută, cu 53,7%.

În 2023, sectorul construcțiilor a contribuit cu 8% la Produsul Intern Brut (PIB), echivalent cu 129 miliarde lei din PIB-ul-record de 1.606 miliarde lei. În 2022, contribuția construcțiilor la PIB a fost de 102 miliarde lei.

România, locul doi în topul creșterilor, în timp ce zona euro suferă

Potrivit datelor publicate de Eurostat, în aprilie 2024, lucrările de construcții au crescut cu 0,2% la nivelul Uniunii Europene, însă au scăzut cu 0,2% în zona euro comparativ cu luna precedentă. Aceasta vine după un declin de 0,6% în UE și de 0,5% în zona euro în luna martie. Printre statele membre pentru care sunt disponibile datele, Ungaria a înregistrat cel mai mare avans al lucrărilor de construcții (+11,1%), urmată de România (+8%) și Slovacia (+7,7%). Aceste creșteri reflectă o revitalizare a sectorului în aceste țări, contrar tendințelor negative observate în Belgia (-3,7%), Slovenia (-2,7%) și Germania (-2,1%).

Datele Eurostat mai arată că, în primele trei luni din 2024, lucrările de construcții au scăzut cu 0,9% în UE și cu 1,1% în zona euro. Comparativ anual, cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții în martie s-au înregistrat în Ungaria (+15,6%), România (+13,2%) și Portugalia (+6,8%), evidențiind un contrast puternic cu scăderile semnificative din Belgia (-9,3%), Polonia (-6%) și Slovenia (-5,3%).

 

 

Spynews
11 zile de bucurie și fericire pentru 5 zodii. Intră într-o perioadă de împlinire totală, până pe 25 iulie
Bzi.ro
Carmen Harra a spus totul despre căsnicia lui Smiley cu Gina Pistol: „El este un independent!“
Fanatik.ro
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
Capital.ro
Marea doamnă a filmului ne-a părăsit. Românii își iau adio: Nimic nu va mai fi la fel
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
România se topește! Codul roșu a fost extins! Lista zonelor afecatate
Adevarul
Noi dezvăluiri despre atacatorul lui Trump. Ce se știe până acum despre Thomas Crooks: „Era tăcut, liniștit, lua mereu note bune la teste și era pasionat de istorie”
Spynews
Betty, fiica lui Florin Salam, lămurește situația. Ce se întâmplă, de fapt, între ea și Cătălin Vișănescu. Ce spune despre legătura cu Iuly Neamțu / VIDEO
Spynews
Petre Ștefan și Blvck Matias, surprinși în aeroport! Cei doi trapperi, acoperiți de bagaje în drum spre Beach, Please
Evz.ro
Meciul Spania-Anglia, înfruntare a monarhiilor. Gesturi și mesaje neașteptate de la capetele încoronate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy arbitră din lume s-a dezbrăcat! Cum arată femeia
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Bombă la nunta lui Ianis Hagi! Gică Popescu a ajuns la Palatul Știrbey fără soția sa!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 15 iulie 2024: Cât costă un litru de benzină și unul de motorină în România?
Capital.ro
Românii primesc BANII ÎNAPOI. Se acordă pe loc, garantat. Legea e de partea lor
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, apariție de senzație la nunta lui Ianis Hagi
stirilekanald.ro
A murit marea actriță! Adio, doamnă!
substantial.ro
Cod roșu de caniculă extins în trei sferturi din țară: temperaturi record de până la 42 de grade
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?