Efectul Schengen pe piața imobiliară. Românii, tot mai interesați de case din Ungaria aflate în localități de la graniță

Intrarea țării noastre în Schengen are toate șansele să mărească interesul românilor pentru case din Ungaria aflate în localități apropiate de graniță. Prețul acestora este considerabil mai mic decât al locuințelor din România.
Irina Dumitrescu
21 ian. 2025, 16:00
Efectul Schengen pe piața imobiliară. Românii, tot mai interesați de case din Ungaria aflate în localități de la graniță

Libera circulație a românilor în spațiul Schengen ar putea crește considerabil interesul acestora pentru locuințe din Ungaria aflate în localități din apropierea graniței, notează presa maghiară, citată de hotnews.

Unii și-au cumpărat case în Ungaria, lângă graniță, înaintea aderării României la Schengen și chiar s-au mutat de tot în țara vecină. Iar acest lucru ar putea deveni un fenomen. Motivul principal – prețurile, considerabil mai mici decât cele de pe piața imobiliară din România.

Cineva din Oradea, din pildă, și-a cumpărat casă în orășelul Biharkeresztes și s-a s-a mutat acolo încă înaintea aderării României la UE, mai precis în 2005. Biharkeresztes se află la 17,3 kilometri distanță de Oradea și are o infrastructură bine pusă la punct.

În acest orășel din Ungaria sunt interesante pentru alți potențiali cumpărători în special așa-numitele ”cuburi Kádár”  – case familiale cu plan pătrat și suprafața de circa 100 de metri pătrați, construite în anii ’60-’70.

Unele ”cuburi Kádár” scoase la vânzare nu au nici măcar ferestre și necesită lucrări de renovare, însă prețul lor este destul de atractiv: 20-25 de milioane de forinți (48.000 – 60.000 de euro). Prin comparație, locuințele din Oradea costă, în medie, 1.635 de euro metrul pătrat, ceea ce înseamnă 163.500 de euro pentru o casă de 100 de metri pătrați, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro pentru începutul lunii ianuarie 2025.

Tot la Biharkeresztes, o casă în stare relativ bună costă 30 de milioane de forinți (circa 72.000 de euro).

Citește și Pensii 2025. Motivul pentru care pensiile au fost îngheţate şi nu se indexează în acest an

În alt oraș mic din Ungaria aflat în apropierea graniței cu țara noastră, la Battonya, numărul locuitorilor veniți din România era în creștere încă de anul trecut. O demonstrează tranzacțiile imobiliare din 2024: o casă din două era cumpărată de un român, astfel că la Battonya trăiesc în prezent peste 800 de familii care s-au mutat din România.

Potrivit unui agent imobiliar, preţurile caselor din Battonya pleacă de la 12.000 de euro și ajung la 110.000 de euro, fiind în creștere cu circa 25 la sută după anunțul intrării României în Schengen. Chiar și așa însă, se găsesc în continuare locuințe ieftine – dacă o casă se vinde cu 15.000 de euro pe partea ungară a graniței, una similară costă 35.000 de euro la doar cinci kilometri distanță, în România, la Turnu (judeţul Arad).

O parte a românilor care și-au locuințe case în Battonya fac naveta la Arad, acolo unde muncesc. Alții folosesc locuința din Ungaria pe post de casă de weekend, iar în unele cazuri vorbim despre cumpărători care au achiziționat mai multe proprietăți, cu titlu de investiții.

”Locuiesc în oraşul Battonya și sunt foarte fericit. Plătesc mai puţin pentru întreţinere decât la Arad, iar localnici sunt oameni curaţi, liniştiţi şi amabili”, a scris, pe Facebook, un român mutat peste graniță.

Primarul din Battonya, Árpád Mákos, este de părere că, după desființarea controalelor la frontieră, ”relațiile dintre Ungaria și România vor reveni la același nivel la care erau acum o sută de ani”, iar orașul va deveni din nou centrul unei microregiuni în dezvoltare, în apropiere de Arad.

Citește și Guvernul a aprobat un contingent de 100.000 de muncitori străini în România. Mulți dintre ei se pot îndrepta, în anii următori, către piața din Grecia

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici