EGIPT: Femei şi copii ucişi de tiruri de mortieră, în Sinai

Unsprezece civili egipteni, între care zece femei și copii, au fost uciși miercuri seara de obuze de mortier căzute pe casele lor, în nordul peninsulei Sinai, unde armata luptă împotriva unei grupări locale afiliate organizației Statul Islamic (SI), a anunțat poliția egipteană, informează joi AFP, citată de Agerpres.

09 apr. 2015, 09:41
EGIPT: Femei şi copii ucişi de tiruri de mortieră, în Sinai

Obuzele au explodat într-un cartier din sudul orașului Sheikh Zuweid, nu departe de Al-Arish, capitală a provinciei Sinaiul de Nord. Șase copii, patru femei și un bărbat au murit, iar șase alți locuitori au fost răniți, au anunțat, pentru AFP, responsabili ai poliției și forțelor de securitate, fără a preciza cine au fost autorii tirurilor.

Sinaiul de Nord este bastionul grupării insurgente Ansar Beit al-Maqdess, care s-a redenumit ‘Provincia Sinai’ în noiembrie 2014, când a depus jurământul de credință față de SI, pentru a sublinia că această peninsulă egipteană este considerată o provincie a ‘califatului’ auto-proclamat de organizația extremistă într-o parte din teritoriile Irakului și Siriei, potrivit Agerpres.

Acest grup revendică în mod regulat atacuri și atentate sângeroase ce vizează forțele de ordine în Sinaiul de Nord, dar și, ceva mai rar, la Cairo.

Citeşte şi Douăzeci de militanţi ucişi în Sinai, în urma unor lovituri aeriene cu un elicopter egiptean

Într-un alt cartier din sudul orașului Sheikh Zuweid, doi polițiști au fost uciși și alți trei au fost răniți miercuri seara, după ce o bombă a explodat la trecerea vehiculului lor blindat.

Pe lângă dorința lor de a se ralia ‘califatului’ SI, jihadiștii din Sinai afirmă că acționează ca răspuns la represaliile sângeroase care s-au abătut asupra susținătorilor președintelui islamist ales Mohamed Morsi, după ce acesta a fost destituit și arestat de armată, la 3 iulie 2013.