Egiptul le deschide pelerinilor în drum spre Mecca frontiera cu Gaza

Egiptul și-a redeschis luni frontiera cu Fâșia Gaza închisă aproape permanent, pentru a permite credincioșilor musulmani din enclava palestiniană să se ducă în pelerinajul de la Mecca ce începe la sfârșitul lunii, au anunțat autoritățile.

14 aug. 2017, 15:43
Egiptul le deschide pelerinilor în drum spre Mecca frontiera cu Gaza

„Punctul de trecere a fost redeschis în această dimineață pentru patru zile și într-un singur sens pentru 2.500 de pelerini”, a precizat Hisham Adwan, directorul de informații pentru autoritatea însărcinată cu punctele de trecere în enclavă, controlată de mișcarea islamistă Hamas.

„Aproximativ 800 de pelerini părăsesc enclava astăzi”, a adăugat el.

Terminalul Rafah, singura deschidere a Fâșiei Gaza către lume care nu este controlată de Israel, a fost ținut închis de Egipt aproape permanent în ultimii ani.

Citeşte şi Atac ISIS în Egipt: patru morţi şi mai mulţi răniţi

Israelul controlează intrările și ieșirile din Fâșia Gaza, teritoriu palestinian pe care l-a evacuat în 2005 dar îl menține sub o blocadă severă din 2006.

Autoritățile egiptene au acuzat în trecut Hamas de susținere a unei insurecții islamiste în Sinaiul egiptean la granița cu Fâșia Gaza.

Dar Cairo și mișcarea islamistă palestiniană s-au apropiat în ultimele luni, iar unii responsabili și-au exprimat chiar speranța într-o redeschidere parțială a terminalului Rafah din septembrie.