Ei sunt românii morți pe frontul din Ucraina. Unii dintre ei au fost obligați să lupte împotriva rușilor

Sunt zeci de mii de victime care și-au pierdut viața în războiul din Ucraina. Printre aceștia se numără și români luați la luptă, unii dintre ei fără voia lor.

08 oct. 2022, 17:13
Ei sunt românii morți pe frontul din Ucraina. Unii dintre ei au fost obligați să lupte împotriva rușilor

Au murit încercând să apere țara vecină, însă, din păcate, destinul lor a fost altul. Potrivit unei anchete realizate de Libertatea, printre victime se numără mai mulți militari voluntari, dar și soldați care au fost încorporați atunci când a început invazia rusească, pe 24 februarie 2022.

Pavel Diavoluc este unul dintre tinerii români morți în război. Era din localitatea ucraineană Hordoba, avea 36 de ani și a fost luat în armata ucrainenilor în luna mai. Din nefericire, a fost ucis de ruși în regiunea Herson.

Tot din același sat unde stătea Pavel mai erau doi tineri români, Ion Fartusneac, care a fost ucis în regiunea Luhansk, și Ion Zaeț, de 23 de ani, mort în zona localității Izium din regiunea Harkov.

Nu sunt singurii români care au murit luptând cu vitejie. Arcadie Farcaș, un etnic român, născut în satul Cupca, avea doar 35 de ani atunci când destinul său a fost spulberat. Era lunetist și a fost ucis în Nove din zona Donețk.

Vasile Procopoae, un alt român originar din localitatea Pătrăuții de Jos din Cernăuți, s-a înrolat voluntar pentru a lupta contra rușilor. Locuia și muncea în Germania, dar atunci când rușii au invadat Ucraina a plecat de acolo și a intrat în armata ucrainenilor ca militar rezervist.

”Avea 48 de ani și nu a putut să fie indiferent față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. S-a întors special din Germania pentru a lupta împotriva Rusiei, simțea o datorie interioară”, a declarat pentru sursa citată una dintre rudele soldatului ucis.

Și Dumitru Ignatesco, un român din Cernăuți, care locuia în Italia, s-a întors în țara natală, atunci când a început războiul, pentru a lupta cot la cot cu concetățenii lui. Și-a pierdut viața în luna august.

Autoritățile ucrainene nu dezvăluie și etnia reală celor care mor în război, spunând că sunt toți ucraineni. Adevărul e mulți români au făcut tot ce a ținut de ei ca să îi învingă pe ruși.

Războiul din Ucraina a început pe 24 septembrie, iar până acum au murit zeci de mii de oameni. Atât militari, cât și civili. Unii sunt voluntari, alții militari ai armatei ucrainene.

Citește și Cozi uriașe la benzinării şi la feribot în Crimeea după explozia de la podul Kerci

Citește și Centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată de la alimentarea electrică în urma unor bombardamente. Energoatom pune atacul pe seama Rusiei