El este comandantul rus care ar fi ordonat masacrul din Bucha. Cadavrele a sute de civili zăceau împrăştiate pe străzi după retragerea soldaţilor ruşi. Zelenski: Ucraina trebuie să aibă pace

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a vizitat Bucha, oraşul ucrainean unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăştiate pe străzi după retragerea soladaţilor ruşi. Preşedintele ucrainean a precizat că ”Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21". Între timp, Ucraina a deschis o investigaţie şi împreună cu statele occidentale acuză Rusia de geniocid şi crime de război. Moscova respinge acuzaţiile şi spune că este o "înscenare" şi o "provocare din partea Ucrainei" şi neagă că ar fi ucis civili.

04 apr. 2022, 16:00
El este comandantul rus care ar fi ordonat masacrul din Bucha. Cadavrele a sute de civili zăceau împrăştiate pe străzi după retragerea soldaţilor ruşi. Zelenski: Ucraina trebuie să aibă pace

Aproape 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din oraşul Bucha, din apropiere de Kiev, anunţă cotidianul Ukrainska Pravda, citând un serviciu funerar. Imagini filmate după retragerea trupelor ruse arată civili morţi pe străzi, unii dintre ei cu mâinile legate sau îngropaţi în gropi comune.

Căutările de noi victime sunt în desfăşurare, unele cadavre fiind îngropate în curţi, a adăugat sursa citată.

Imaginile cu cadavre ale localnicilor din Bucha, descoperite după retragerea trupelor ruse din zonă, au şocat Occidentul. Oficialii ucrainei dau vina pe trupele ruse pentru masacrul din Bucha.

Procuratura Generală din Ucraina a anunţat o examinare medico-legală a cadavrelor pentru a stabili contextul în care s-au produs crimele. În acest proces vor fi consultaţi şi investigatori internaţionali.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a acuzat trupele ruse de genocid şi crime de război după ce a vizitat Bucha.

Întrebat de reporterii BBC dacă se mai poate negocia pacea cu Rusia, el a spus: ”Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice şi militare”.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au difuzat luni datele personale ale circa 1.600 de soldaţi ruşi care au acţionat în localitatea Bucea din apropiere de Kiev, cu nume, prenume, data naşterii şi gradul militar, scrie Agerpres.

Potrivit activiştilor de la InformNapalm, locotenent-colonelul Omurbekov Asanbekovici ar fi cel care a comandat masacrul din Bucha.

Rusia respinge ”în mod categoric” toate acuzaţiile cu privire la masacrul din Bucha

Rusia respinge ”în mod categoric” toate acuzaţiile legate de descoperirea unui număr mare de cadavre de civili la Bucha, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Respingem în mod categoric toate acuzaţiile”, declară presei Peskov.

Potrivit Rusiei, trupele sale au părăsit complet oraşul Bucea pe 30 martie, în ziua următoare primarul acestuia a confirmat că în oraş nu mai erau soldaţi ruşi, fără ca el să spună ceva despre civili ucişi, iar „dovezile crimelor” au apărut abia în a patra zi după retragerea trupelor ruse, când angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş.

Experţi de la Ministrul rus al Apărării susţine că au descoperit semne de ”falsificări video” şi ”falsuri” (”fakes”) în imagini prezentate de către autorităţile ucrainene drept probe ale unui masacru de care acuză Rusia.

„Judecând după ce am văzut, nu putem să avem încredere în aceste imagini video”, declară Dmitri Peskov.

El dă asigurări că este necesar ”să se pună în mod serios la îndoială această informaţie”.

Peskov îndeamnă liderii străini să nu formuleze ”acuzaţii pripite” la adresa Moscovei şi ”să asculte cel puţin argumentele ruse”.

”Rusia doreşte şi reclamă ca acest lucru să facă obiectul unor discuţii internaţionale”, adaugă el.

Rusia a anunţat că a cerut ca luni să aibă loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ”provocări pline de ură” comise, acuză Moscova, de către Ucraina la Bucha.