El este Radu Stoleriu, geniul din Iași care se numără printre cei mai buni elevi din Europa la matematică. ”Este un maratonist de cursă lungă”

Radu Stoleriu, elev la Colegiul Național, ”Emil Racoviță” din Iași, a reușit performanța de a se număra printre cei mai buni elevi din Europa la matematică, la categoria a de vârstă, după ce a obținut medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică.

25 apr. 2023, 20:34
El este Radu Stoleriu, geniul din Iași care se numără printre cei mai buni elevi din Europa la matematică. ”Este un maratonist de cursă lungă”
El este Radu Stoleriu, geniul din Iași care se numără printre cei mai buni elevi din Europa la matematică

El este Radu Stoleriu, geniul din Iași care se numără printre cei mai buni elevi din Europa la matematică. Radu Stoleriu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Emil Racoviță, unul dintre cele mai bune licee din Iași și nu este pentru prima dată când reușește o astfel de performanță.

Citește și Karlos a uimit o lume întreagă! Copilul geniu a rămas fără mamă la doar 3 ani! Acum face calcule în mai puțin de 5 secunde

El este Radu Stoleriu, geniul din Iași care se numără printre cei mai buni elevi din Europa la matematică

Geniul ieșean a dezvăluit că nu se aștepta la o astfel de reușită având în vedere că în acest an subiectele au fost mult mai grele decât de obicei, însă a mărturisit că succesul acesta îl bucură și îl motivează.

„Subiectele au fost mai dificile ca de obicei. Este o performanță foarte frumoasă. Mă bucură și mă motivează”, a declarat Radu Stoleriu, elev la Colegiul Național „Emil Racoviță”.

Radu spune că pentru el matematica este un mod de viață și că acordă foarte mult timp studiului individual. Cu toate acestea, tânărul susține că munca nu este suficientă dacă nu ești înzestrat cu anumite calități native.

„Radu este un pasiont de matematică. Este un maratonist de cursă lungă. Pasiunea pentru matematică se traduce în toate activitățile sale. O echipă de aur – Radu Stoleriu și Cătălin Budeanu, alături de familia care îl sprijină”, a spus Mihaela Gotcu, directoarea Colegiului Național „Emil Racoviță” din Iași.

Pasiunea lui Radu pentru matematică a început după ce a participat la LERIS, concursul de matematică pentru elevii de clasa a IV-a, organizat de colegiul unde învaţă în prezent. Puștiul a obţinut atunci cel mai mare punctaj şi a câştigat dreptul de a urma clasele gimnaziale în această instituţie.

Observând pasiunea pe care o are pentru matematică, mama lui Radu l-a rugat pe profesorul Cătălin Budeanu să îi deslușească fiului său tainele cifrelor. Dascălul a dezvăluit că totul a început mai mult în joacă, asta după ce Radu încercase să înveţe singur materia de clasa a cincea.

După ce i-a explicat lui Radu toate tainele matematicii, profesorul Cătălin Budeanu a înţeles că este un copil deosebit și a vrut în mod special să îi menţină interesul şi pasiunea pentru această materie.

„În anul 2022, în urma calificării la Balcaniada pentru Juniori, a obținut medalia de aur, dar această performanță reprezintă doar una dintre reușitele sale remarcabile, Radu fiind deja familiarizat cu barajele pentru calificarea în lotul național. Pe lângă succesul său pe plan academic, el este un elev model pentru cei din jur, atât datorită aspirațiilor sale, cât și mulțumită caracterului său.

Pe lângă inteligență, el dispune de calități morale valoroase, este un copil curios, pasionat și dornic de a munci, ceea ce îi completează profilul de olimpic. Astfel, el este un exemplu pentru colegii săi mai mici de la Colegiul Național «Emil Racoviță», care împărtășesc ambiții și idealuri comune, de a ajunge la performanță olimpică”, a spus profesorul Cătălin Budeanu.

Citește și Ei sunt românii minune care au fost premiați de NSS și NASA la concursul Space Settlement. Tinerii i-au lăsat cu gura căscată pe americani