El este Rudolf Țehaniuc, elevul din Iași care i-a salvat viața unui profesor: „I-am făcut masaj cardiac, respirație gură la gură și starea s-a îmbunătățit!”

Rudolf Țehaniuc, un elev de 16 ani de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi, a reușit să salveze viața unui profesor, în vârstă de 50 de ani, căruia i s-a făcut brusc rău, după care a căzut.

17 feb. 2023, 17:57
El este Rudolf Țehaniuc, elevul din Iași care i-a salvat viața unui profesor: „I-am făcut masaj cardiac, respirație gură la gură și starea s-a îmbunătățit!”

Rudolf Țehaniuc, alături de colegii și profesorii de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi, a salvat viaţa unui invitat, în vârstă de 50 de ani, care a venit de la București să le vorbească tinerilor, la o oră de dirigenție, despre starea de bine la şcoală.

Reporterii de la bzi.ro au vorbit cu tânărul care a fost creierul întregii operațiuni de salvare până la sosirea cadrelor medicale din școală și SMURD.

Profesorul a suferit un infarct, însă Rudolf Țehaniuc i-a acordat primul-ajutor

Profesorului i s-a făcut rău imediat după ce a început prezentarea. Alexandru, un profesor care a venit la Iași în cadrul unui proiect național desfășurat cu elevi, părinți și profesori, s-a oprit, a pus mâna pe catedră şi le-a spus celor din sală: „Vă rog frumos să mă scuzaţi”, după care a căzut.

Bărbatului i-a făcut rău în timp ce susținea o lecție de dirigenție, în una din sălile instituției de învățământ.

Adriana Martiniuc, directorul adjunct al Colegiului Economic Administrativ Iași, a vorbit despre cum a acționat elevul Rudolf Țehaniuc pentru a-i salva viața profesorului.

„Toate intervențiile au funcționat perfect, nu ne-am așteptat la așa ceva. Rudolf Țehaniuc a intervenit decisiv în prima parte, un copil a mers la cabinet, iar altul a sunat la 112, apoi au intervenit personalul medical și un echipaj SMURD extrem de prompt, l-au stabilizat și l-au însoțit la UPU. Ar fi indicat ca programele de prim ajutor să se desfășoare în toate unitățile școlare, astfel încât elevii și profesorii să stăpânească tehnicile de intervenție”, a declarat aceasta.

Elevul a intervenit în mod surprinzător, fiind ajutat de ceilalți care erau prezenți în sala de curs.

Rudolf Țehaniuc povestește cum i-a salvat viața profesorului

„După ce am văzut că dă să cadă pe spate, mi-am dat seama că e pe bune. I s-a făcut brusc rău și imediat am acționat, mi-am dat seama că eu sunt cel mai apt să ajut. Când a căzut s-a lovit cu spatele de masă, am verificat dacă respiră, dacă mai are puls, respirația deja era precară, așa că am început să-i fac masaj cardiac. Am apucat să-i fac cam 10 apăsări pe piept, de vreo 2-3 ori respirație gură la gură și starea s-a îmbunătățit. Și după ce au venit medicii am rămas să ajut, am ținut capul ridicat pentru că așa se face.

Vreau să spun că fiecare a avut rolul lui, au mai fost elevi care au desfăcut cureaua, cămașa, dar colega mea Miruna a mers în școală să anunțe, iar Călin, un alt coleg, a sunat la ambulanță. Pe lângă ce am învățat la școală, eu am fost, de-a lungul timpului, coordonatorul unei activități de voluntariat. Acum ceva timp, mi-am salvat și un prieten de la înec, am avut încredere în mine, sunt obișnuit cu astfel de întâmplări. După ce am ajuns acasă am dormit foarte mult, eram extenuat”, a declarat Rudolf Țehaniuc.

Cursurile de prim ajutor de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi se pare că i-au fost de folos lui Rudolf Țehaniuc, care a mărturisit că după ce va termina studiile liceale, visează la o carieră în domeniul medical, mai ales că părinții săi lucrează în spital.

La o zi de la incident, fiul profesorului venit la Iași pentru a se interesa de starea tatălui, dar și pentru a mulțumi colegiului.

„Mama e asistent medical, tata, la fel, lucrează în spital. Aș vrea să fac ori o postliceală, ori o facultate în domeniu, cumva sunt familiar cu astfel de lucruri, m-au felicitat și ei. Am note destul de bune, voi vedea. Într-adevăr, mi-a mulțumit și mie băiatul domnului Alexandru, e un sentiment plăcut”, a adăugat Rudolf Țehaniuc.