ELCEN a cumpărat licenţe Microsoft pentru care nu avea calculatoare (Corpul de Control)

Corpul de control al premierului va sesiza Parchetul General după constatările în urma controlului la societatea Electrocentrale București SA. Printre neregulile semnalate se numără şi cumpărarea de licenţe Microsoft pentru calculatoare, licenţe care nici măcar nu au putut fi folosite, fiind incompatibile cu computerele ELCEN.
Filip Stan
30 mai 2016, 13:37
ELCEN a cumpărat licenţe Microsoft pentru care nu avea calculatoare (Corpul de Control)

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat un control la Electrocentrale București SA (ELCEN SA) pentru perioada 2009-2015, potrivit unei Sinteze publicate luni pe site-ul control.gov.ro.

În perioada 2009 — 2014, din producerea și vânzarea de energie electrică, ELCEN a înregistrat un profit total de 264.102.000 de lei. În aceeași perioadă, din producerea și vânzarea de energie termică, societatea a înregistrat o pierdere totală de 458.452.000 de lei.

Între 2009 — 2014, centralele termoelectrice București Vest, București Sud, Progresu și Grozăvești au înregistrat, din producerea și vânzarea de energie termică, o pierdere totală de 314.069.000 de lei.

Din datele comunicate Corpului de control al premierului a rezultat că între 2009 și 2014 prețurile de vânzare pentru energia termică produsă de ELCEN, aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, au fost cu până la 75 de lei/ Gcal mai mici față de costurile unitare de producție transmise spre aprobare de Sucursala Electrocentrale București din cadrul ELCEN.

Corpul de control al premierului a mai constatat că, în 2014, cuantumul total al datoriilor înregistrate de ELCEN a fost de 2.041.887.000 de lei, din care datoriile la bugetul statului au fost de 850.363.000 de lei (41,6%).

Datorii şi creanţe

La sfârșitul anului 2014 creanța societății față de RADET București era în valoare totală de 3.409.378.802,38 de lei. La 10 noiembrie 2015, creanța pe care ELCEN o avea de încasat de la RADET București era de 3.577.592.850,26 lei. În noiembrie 2015, RADET București a achitat parțial energia termică produsă și livrată de ELCEN în aprilie 2013 (facturată în mai 2013), rezultând un decalaj de 2 ani și 6 luni între livrarea energiei termice de către ELCEN și plata contravalorii acesteia de RADET București.

Corpul de control a mai constatat că, între 2009 și 2014, cuantumul total al cheltuielilor cu personalul, înregistrate de ELCEN, a fost de 1.096.240.000 de lei. Valoarea totală a sporurilor, primelor și a altor bonificații oferite personalului din cadrul Sucursalei Electrocentrale București între 2009 — 2014, înainte și după reorganizare, a fost de 299.863.000 de lei.

Totodată, potrivit Corpului de control, între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2014, componența nominală a consiliului de administrație al ELCEN a fost modificată de mai multe ori, din inițiativa reprezentanților statului — în calitate de acționar majoritar, ori din cauza împrejurării că anumiți administratori au demisionat și au existat multiple situații în care, pentru diferite perioade de timp, în CA nu au fost ocupate toate posturile prevăzute.

Au existat și situații în care, între iunie 2012 — iulie 2013, desemnarea administratorilor provizorii ai ELCEN pe locurile rămase vacante în CA s-a realizat cu nerespectarea prevederilor din actul constitutiv al societății, mai spune Corpul de control al premierului. Verificările efectuate au mai evidențiat faptul că în împrejurările încheierii unui contract de mandat din 1 aprilie 2014, CA al ELCEN nu și-a îndeplinit obligațiile referitoare la stabilirea criteriilor și indicatorilor de performanță pentru directorul general al societății.

Licenţe Microsoft

Corpul de control a constatat și utilizarea defectuoasă a resurselor financiare ale societății pentru achiziționarea în 2009 a unor licențe Microsoft. Astfel, ELCEN a cumpărat 400 de licențe Microsoft Windows Vista, în valoare totală de 260.571,75 de lei (fără TVA), și 400 de licențe ale suitei Microsoft Office, în valoare totală de 636.027,36 de lei (fără TVA), precum și „dreptul de upgrade la ultima versiune de produs comercializată, pe toată durata contractului”, respectiv 400 licențe Microsoft Windows 7 și 400 licențe Microsoft Office 2010. Achiziția a fost realizată fără o analiză temeinică a necesarului de produse software și a compatibilității acestora cu echipamentele hardware pe care ELCEN le deținea și utiliza, precizează Corpul de control.

Pentru licențele sistemului de operare Microsoft Windows și ale suitei Microsoft Office, achiziționate în 2009, ELCEN a plătit 1.081.887,68 de lei (TVA inclus). Din suma plătită, 613.767,52 lei (57%) reprezintă contravaloarea licențelor sistemului de operare Microsoft Windows și ale suitei Microsoft Office plătite, recepționate, neinstalate și neactivate până la 30 aprilie 2015, această sumă putând constitui pagubă cauzată patrimoniului ELCEN, arată Corpul de control.

Mai mult, peste jumătate din licenţele cumpărate nici nu au fost instalate, pentru că erau incompatibile cu calculatoarele ELCEN.

Servicii supraevaluate

Verificările au mai evidențiat că, în 2010, reprezentanții ELCEN au estimat valoarea achiziției de servicii de verificare a rapoartelor de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră aferente anului 2009 cu nerespectarea prevederilor legale, fapt ce a condus la încheierea de către societate a unui contract de prestare servicii la un preț supraevaluat, de aproximativ 5 ori mai mare față de valoarea contractului încheiat în anul anterior cu aceeași firmă prestatoare, pentru aceleași servicii.

Corpul de control vorbește în raport și despre pierderile financiare înregistrate de ELCEN, cauzate de nefuncționarea, între septembrie 2014 — martie 2015, a centralei cu ciclu combinat din cadrul CET București Vest.

Pe de altă parte, Corpul de control a constatat că între 2009 — 2014, între ELCEN și o societate din Balș, județul Olt (reprezentant fiscal în România al unei societăți din Statele Unite ale Americii), au fost încheiate un număr de 25 de contracte de furnizare și/ sau de prestare servicii, în valoare totală de 1.764.802,11 lei, fără TVA, în baza cărora ELCEN a efectuat plăți în cuantum de 2.056.594,63 de lei (TVA inclus). O parte dintre contracte au fost atribuite de către autoritatea contractantă cu încălcarea reglementărilor legale incidente, iar anumite contracte au fost executate prin depășirea termenelor asumate de către furnizor/ prestator, mai spune Corpul de control.

Corpul de control al premierului a propus ELCEN să ia mai multe măsuri, între care întreprinderea/ continuarea demersurilor legale necesare încasării tuturor creanțelor societății, devenite exigibile. Potrivit Corpului de control, este necesară totodată dispunerea de către conducerea societății a unor măsuri în vederea respectării prevederilor legale aplicabile în materia achizițiilor publice.

În urma controlului, s-a decis transmiterea acestui raport la: societatea Electrocentrale București SA, în vederea implementării măsurilor propuse de Corpul de control al premierului, la Ministerul Energiei, la Curtea de Conturi, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, la Secretariatul General al Guvernului, spre informare, la Cancelaria prim-ministrului, spre informare, și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Cum poți reduce consumul de curent după eliminarea plafonării. Aparatele care cresc factura la energie electrică
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playtech.ro
Canicula pune stăpânire peste România. Unde ajunge prima dată valul de căldură care sufocă Europa
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Domul de căldură sufocă România. Pregătiți-vă de coșmarul canicular
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
Nu se mai eliberează buletin clasic. Decizia MAI pentru milioane de români care au nevoie de carte de identitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs