INSOLVENŢA RADET. Alimentarea cu apă caldă şi căldură a Capitalei nu va fi ameninţată, anunţă ELCEN şi ANRE

Alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată în această iarnă, chiar dacă ELCEN și RADET vor intra în insolvență, atâta vreme cât va exista o coordonare între ELCEN, RADET și primărie, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dan Agrișan, membru în Consiliul de Administrație al Electrocentrale București (ELCEN). La rândul său, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că trecerea prin faza de insolvență a RADET București va clarifica relația comercială și financiară dintre ELCEN și regia de termoficare și nu trebuie să afecteze distribuția agentului termic către populație pe perioada iernii. 

22 sept. 2016, 08:53
INSOLVENŢA RADET. Alimentarea cu apă caldă şi căldură a Capitalei nu va fi ameninţată, anunţă ELCEN şi ANRE

Dan Agrișan a precizat că, în cursul după-amiezii de joi, Consiliul de Administrație al ELCEN se va întruni pentru a discuta care sunt soluțiile pe care le poate aborda compania după decizia RADET de a-și cere insolvența, una dintre soluții fiind intrarea în insolvență inclusiv a ELCEN.

„S-a făcut o analiză a situației, analiză pe care o vom discuta după-amiază în CA. Se vor analiza mai multe opțiuni. Cu siguranță, o să fie pe masă toate soluțiile. Dacă ELCEN nu ar intra în insolvență, ar fi într-o situație și mai dificilă decât dacă ar intra”, a susținut Agrișan.

Citeşte şi RADET vrea să intre în INSOLVENŢĂ

El a explicat ce ar însemna pentru ELCEN intrarea în insolvență.

„Se vrea o protecție temporară cu privire la datoriile din trecut și o obligație de a fi foarte corecți și exacți cu privire la plata datoriilor curente, precum și o posibilitate de reorganizare în viitor. Depinde destul de mult de modul în care ne vom sincroniza cu RADET și cu primăria, să nu existe o relație tensionată. Suntem dependenți unii de alții, suntem conștienți de acest lucru, nu vrem să murim împreună, ci să furnizăm căldură și apă caldă Bucureștiului. Deci, este esențială o bună coordonare și o bună comunicare cu dumnealor, chiar dacă suntem pe poziții divergente”, a spus Dan Agrișan.

Întrebat dacă situația actuală poate amenința alimentarea cu energie termică în această iarnă pentru locuitorii Capitalei, Agrișan a susținut că acest lucru depinde de modul în care se coordonează toți actorii de pe lanțul de producere și furnizare a căldurii.

„Riscul ca alimentarea să fie amenințată există în fiecare an, dar nu depinde în totalitate de noi. Nu văd un risc mai mare în momentul de față, dacă ne coordonăm cu primăria și cu RADET. Am convingerea că își vor asuma posibilitățile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred că vor fi probleme, soluții există și din partea dumnealor. Nu am văzut vreo dorință de a lăsa responsabilitatea pe umerii altora”, a subliniat reprezentantul ELCEN.

Potrivit acestuia, intrarea în insolvență a RADET înseamnă o încercare de rezolvare a situației care trenează de câțiva ani cu privire la lanțul datoriilor din acest sector.

„Gestul acesta de a introduce RADET în insolvență este un gest care cu siguranță ne impactează pe noi și ne obligă să luăm niște măsuri, însă este un gest care poate fi catalogat și drept curajos. Înseamnă să-ți asumi să rezolvi o problemă. Este de apreciat faptul că, după atâția ani, s-a hotărât cineva să încerce să pună punct unei povești și să înceapă altceva. Sper ca această hotărâre și responsabilitate să caracterizeze și conducerea primăriei și a RADET în continuare și să înțeleagă că este un prim pas pe un drum destul de dificil, dar, odată intrat pe el, nu se mai poate întoarce”, a completat Agrișan.

Miercuri seară, surse din cadrul ELCEN au declarat că, joi, Consiliul de Administrație al companiei va decide dacă va solicita intrarea în insolvență a producătorului de energie, întrucât situația financiară a ELCEN depinde de cea a RADET.

Emil Calotă a explicat, la rândul său că, prin insolvență, relația dintre cele două entități va putea fi bazată de acum încolo pe facturi și plăți, în timp real, așa cum recurg din obligațiile lor, și nu va mai fi grevată de datoriile istorice și penalități.

Calotă susține că insolvența RADET este „o decizie corectă” și ar trebui să prefigureze un viitor mai bun al relației regiei cu ELCEN. El a respins ideea că bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă.

„În mod normal, cooperarea între cei doi actori importanți ELCEN și RADET ar trebui să continue, cu atât mai mult cu cât deciziile recente luate de primarul general și ministrul Energiei au stabilit existența unui comandament care să asigure buna funcționare a acestui serviciu public de termoficare”, a declarat vicepreședintele ANRE, conform Agerpres.