Electrica a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu 10,8 milioane lei. Compania va contesta sancţiunea în instanţă

Grupul Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, a anunţat vineri seara că a fost amendat de Consiliul Concurenţei cu 10,8 milioane lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016, din cauză că ar fi încălcat legea în cadrul unor licitaţii privind furnizarea de contoare şi echipamente conexe de măsurare a energiei electrice.

05 ian. 2018, 18:14
Electrica a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu 10,8 milioane lei. Compania va contesta sancţiunea în instanţă

La rândul său, şi producătorul şi furnizorul de energie şi corpuri de iluminat Electromagnetica a fost amendat de Consiliul Concurenţei cu 10,02 milioane lei, în urma unei investigaţii pe piaţa producerii şi comercializării contoarelor de energie electrică şi a echipamentelor conexe, însă anunţă că va contesta sancţiunea în justiţie.

”La data de 4 ianuarie 2018, societăţii energetice Electrica i-a fost comunicată deliberarea plenului Consiliului Concurenţei în investigaţia declanşată în baza Ordinului nr. 577/23.09.2015 al preşedintelui Consiliului Concurenţei, extinsă în ceea ce priveşte Electrica în data de 28 august 2017, prin care a fost constatată încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 şi ale art. 101 alin. (1) din TFUE de către mai multe societăţi care au comercializat contoare şi echipamente conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015”, arată un comunicat al Electrica transmis vineri seara Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La stabilirea cuantumului amenzii s-a ţinut cont de faptul că Electrica a colaborat cu Consiliul Concurenţei pe parcursul procedurii de investigaţie, în afara domeniului de aplicare a politicii de clemenţă şi dincolo de obligaţia legală de a coopera şi că pentru prima dată se reţine calitatea de facilitator în sarcina unei întreprinderi care organizează proceduri de achiziţie publică, spun oficialii companiei.

”Electrica aduce la cunoştinţa investitorilor şi a tuturor celorlalte persoane interesate că în săvârşirea faptelor reţinute de către Consiliul Concurenţei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societăţii şi nici nu au acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, va proceda la adoptarea măsurilor legale care se impun”, mai arată comunicatul Electrica.

Oficialii Electrica spun că societatea a aplicat şi continuă să aplice o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcări ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislaţiei concurenţei.

”În contextul în care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligaţia legală de a coopera, cu Consiliul Concurenţei pe parcursul acestei investigaţii în scopul identificării comportamentelor de natură a afecta societatea, şi având în vedere faptul ca Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, şi în acest sens înţelegem să contestăm în instanţa decizia Consiliului Concurenţei”, adaugă reprezentanţii Electrica.

Cu peste 9.600 de angajaţi, Grupul Electrica este unul dintre cei mai mari angajatori din România. Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi dinTransilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.