Elena Caragiani-Stoenescu, Google Doodle. Se împlinesc 135 de ani de la naşterea primei femei pilot din România

Pe lângă faptul că a fost prima femeie pilot autorizat, Elena Caragiani-Stoenescu a fost şi un foarte cunoscut reporter şi corespondent de război, fiind licenţiată în Ştiinţe Juridice.
Filip Stan
13 mai 2022, 10:28
Elena Caragiani-Stoenescu, Google Doodle. Se împlinesc 135 de ani de la naşterea primei femei pilot din România

Vineri, pe 13 mai, Google își modifică logo-ul de pe google.ro pentru a o celebra pe Elena Caragiani-Stoenescu, reporter, corespondent de război și prima femeie aviator din România.

Elena Caragiani-Stoenescu s-a născut la 13 mai 1887, la Tecuci, fiind fiica medicului de origine macedoneană Alexandru Caragiani şi a Zeniei Radovici.

A fost pasionată din tinereţe de pilotaj, luând lecţii de la cumnatul său, locotenentul Andrei Popovici – care obţine brevetul de pilot, în anul 1913, fiind doar al 11-lea aviator al României.

În anul 1912, realizează primul său zbor, alături de profesorul său de echitaţie, Mircea Zorileanu, care deţinea un brevet de pilotaj francez. În anul 1913, Elena şi-a susţinut lucrarea de licenţă în Ştiinţe Juridice.

Impulsionată de experienţa primului său zbor, s-a înscris în „Liga Aeriană“, şcoala de pilotaj condusă de prinţul George Valentin Bibescu.

Deoarece era singura femeie cursant, a intampinat greutati in obtinerea brevetului de pilot. Cererile pentru obtinerea brevetului de pilot civil adresate Ministerelor Invatamantului si Apararii i-au fost respinse de catre Spiru Haret si generalul Crainiceanu, fapt care o determina sa plece in Franta.

S-a inscris la Scoala Civila de Aviatie din Mourmelon le Grand unde, la 27 de ani, a primit Brevetul International de pilot aviator, cu nr. 1591, eliberat in 22 ianuarie 1914 de Federatia Aeronautica Internationala. In acel moment, in intreaga lume existau aproximativ 10 femei aviator.

Deoarece in tara nu s-a putut angaja ca aviator, ea pleaca din nou in Franta, unde a lucrat ca reportera la un mare cotidian. Deoarece folosea avionul pentru deplasarile indepartate, chiar si spre Caraibe si America Latina, Elena Caragiani-Stoenescu a devenit corespondent de razboi si a scris primele ,,reportaje din avion“, din presa mondiala.

Citeşte şi: Rona Hartner se confruntă cu probleme de sănătate, după ce a avut cancer: „Am început să iau un tratament”

În februarie 1914, face o deplasare în America, pentru a participa la survolarea oceanului alături de piloții americani. La sosire, publicaţiile americane importante i-au anunţat prezenţa, fiind tratată drept o personalitate care onorează poporul american prin vizita ei.

Se angaja apoi ca reporter al unui important cotidian francez, mergând în Caraibe, Mexic sau America de Sud, devenind apoi  corespondent de război pentru un trust de presă mexican. Pentru deplasări îndepărtate ea folosea avionul, iar în timpul zborului încerca să-şi schiţeze articolele, din această perioadă datând „reportajele din avion” pe care le realiza.

În anul 1916, după intrarea României în război, Elena Caragiani a solicitat să participe, în calitate de pilot, la apărarea ţării, sau să transporte răniţi în spitale, să aprovizioneze cu medicamente sau materiale punctele sanitare de pe front cu avionul, dar este refuzată de către autorităţile române.

În acea perioadă îşi dorea să înfiinţeze, în ţara ei natală, aviaţia sanitară – fiind refuzată sistematic – , deziderat care se va realiza la noi în ţară mai târziu, abia după un sfert de veac.

Se înscrie însă ca infirmieră a Crucii Roşii şi participă, alături de actriţa Maria Ventura şi de surorile sale Florica şi Suzana, la îngrijirea răniţilor români, într-un spital de campanie din Bucureşti sau la Iaşi.

După retragerea armatelor şi instituţiilor româneşti în Moldova, organizează, împreună cu sora ei, un punct sanitar chiar în casa părintească de la Tecuci.

La finalul războiului, statul român îi arată recunoştinţa şi o decorează pentru actele ei de curaj. Elena Caragiani îşi dorea însă, nu această glorie, ci recunoaşterea brevetului ei de pilot.

După un zbor realizat pe ruta Craiova-Tecuci, un demers curajos pentru acea vreme, după refuzul de a-i fi recunoscut brevetul, se hotărăşte sa plece din nou în Franţa, pentru a-şi relua cariera de reporter. S-a căsătorit cu avocatul Virgil Stoenescu, împreună cu care s-a stabilit la Paris.

A profesat în continuare in domeniul presei scrise, în Franţa, Mexic, S.U.A., ţări din Africa sau Asia, repartizându-i-se în special evenimente aeriene.

A murit la 29 martie 1929, la doar 41 de ani, la Bucureşti, fiind înmormântată la Cimitirul Bellu.

În anul 2012, în memoria celei care a fost Elena Caragiani-Stoenescu, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea primei femei pilot din România.

Citeşte şi: Cătălin Măruță, certat de propria fiică. Discuția savuroasă dintre prezentator și Eva a stârnit hohote de râs pe internet. Ce a putut să-i spună

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african