Elena Ceauşescu, despre înfometarea populaţiei: Dacă vor să mănânce mai mult, riscul este al lor

În România anilor ’80, înfometarea devenise politică de stat. Grosul produselor economiei socialiste era băgat la export, pentru a acoperi cât mai repede datoria externă a ţării şi a asigura astfel "independenţa" visată de Nicolae Ceauşescu. Pentru stomacul românului, conducătorul avea planuri minuţioase, sfaturi, tabele înţesate de cifre, calorii atent măsurate. Totul, desigur, pentru sănătatea cetăţeanului.

16 ian. 2014, 10:44
Elena Ceauşescu, despre înfometarea populaţiei: Dacă vor să mănânce mai mult, riscul este al lor

Aşa prevăd normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru ţara noastră, nu trebuie să depăşim 2.800 de calorii media. Acum nicio ţară din Europa nu trebuie să depăşească 2.800 de calorii consum. (…) Noi spunem că normal nu trebuie să mănânce mai mult decât atât. Dar noi îl publicăm şi îl discutăm, pentru că cine vrea să mănânce mai mult n-are decât, dar nu pot să spun că cine mănâncă mai mult moare mai repede„, declarat Nicolae Ceuşescu la şedinţa Comitetului Politic executiv din 3 iulie 1982, potrivit ro.stiri.yahoo.com.

Elena Ceauşescu a sărit cu o completare: „Asta este. Noi publicăm, dacă vor să mănânce mai mult, să mănânce, riscul este al lor„.

Pus pe cântar, consumul anual „ideal” al românului mediu arăta astfel: 60-70 de kg de carne, 8-10 kg de peşte, între 260 şi 280 de ouă, 210-230 de kg de lapte şi produse din lapte (exclusiv unt), între 85 şi 95 kg de fructe şi 70-90 kg de cartofi.

Citeşte şi: IMAGINI NEDIFUZATE despre Revoluţia din ’89: Disperarea, fericirea, teama şi sângele celor implicaţi