Elena Georgescu preia funcţia de secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Finanţelor

Elena Georgescu preia funcţia de secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), iar în noua sa calitate, aceasta va coordona activitatea legată de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în perioada iulie - decembrie 2019, potrivit unui comunicat al MFP.

04 iul. 2016, 08:16
Elena Georgescu preia funcţia de secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Finanţelor

„Pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil, Ministerul Finanţelor Publice, prin noul secretar de stat, va avea responsabilitatea gestionării curente a agendei europene la nivelul formaţiunilor sectoriale ale Consiliului (Consiliul ECOFIN, Coreper şi grupuri de lucru). De asemenea, va conduce dialogul cu celelalte instituţii europene pe domeniile Ministerului Finanţelor Publice — Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European — în cadrul procesului decizional, va fi responsabil de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de înalţi funcţionari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.) şi a conferinţelor dedicate priorităţilor specifice sau a unor evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles şi în statele membre)”, se spune în comunicat.

Potrivit MFP, Elena Georgescu are o experienţă de 16 ani în cadrul ministerului. A început ca expert debutant în cadrul Direcţiei generale de armonizare legislativă şi integrare europeană. A avansat treptat în funcţiile de expert principal, consilier superior şi şef serviciu, iar în 2009 ajunge la conducerea Direcţiei generale de pregătire ECOFIN şi asistenţă comunitară, mai întâi ca director general adjunct şi, ulterior, ca director general.

Ca activitate gestionată, Elena Georgescu a participat la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană şi la cel de monitorizare a implementării proiectelor PHARE în domeniul Ministerului Finanţelor Publice.

A coordonat pe parcursul a şapte ani domeniul afacerilor europene, pregătirea participării la reuniunile Consiliului ECOFIN şi Programul de cooperare elveţiano — român. De asemenea, a gestionat elementele de mandat pentru participarea la grupurile de lucru/comitetele de la nivelul Consiliului şi Comisiei Europene în domeniile bugetul european, impozitare, servicii financiare, contabilitate şi audit, cât si pregătirea mandatelor pentru participarea la reuniunile Comitetului Economic şi Financiar şi Comitetului de Politică Economică.

Potrivit MFP, echipa coordonată de Elena Georgescu a reuşit să contracteze în termen 100% fondurile alocate României în cadrul asistenţei financiare nerambursabile elveţiene.

Guvernul a adoptat, în urmă cu două săptămâni, o hotărâre privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice, care include înfiinţarea unui post de secretar de stat ce va coordona activitatea referitoare la afacerile europene din perspectiva finanţelor publice, în vederea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (PRES), în perioada iulie — decembrie 2019.