Elena Mateescu anunţă ecart termic în luna octombrie: „Vremea se schimbă”

Meteorologii avertizează că odată cu începutul lunii octombrie vremea se va răci considerabil, apoi sunt prognozate temperaturi mai puţin obişnuite pentru această perioadă.

30 sept. 2023, 08:32
Elena Mateescu anunţă ecart termic în luna octombrie: „Vremea se schimbă”
Vine urgia peste România! Elena Mateescu anunţă ploi torențiale şi furtuni în următoarele zile. Care sunt zonele vizate

Elena Mateescu, şefa ANM, anunţă prognoza meteo actualizată. Elena Mateescu a explicat în detaliu unde vor scădea cel mai mult temperaturile şi unde se vor menţine la un nivel peste normalul perioadei.

„Vorbim de sfârșitul primei luni din această toamnă, caracterizat printr-o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în toată țara, pentru că și ziua de mâine va aduce temperaturi la scala întregii țări, la nivelul maximelor situate între 24 până la 29 de grade Celsius.

Debutul celei de-a doua luni din această toamnă, de asemenea, înseamnă un ecart termic cuprins între 18 până la 29 de grade, deci o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit.

Săptămâna viitoare va debuta, însă, cu valori ușor în scădere, pentru că, cel puțin în jumătatea nordică a țării, temperaturile se vor situa la nivelul celor normale pentru începutul lunii octombrie și vorbim de temperaturi între 19 până la 22 de grade.

Doar în extremitatea de sud mai pot fi atinse valori apropiate de maxima unei zile de vară 24-25 de grade Celsius.

Probabilitatea de ploaie va fi una redusă în acest interval.  Rămân de interes intensificările de vânt moderat, cu viteze în general cuprinse între 40 până la 45 km/h iar în zona litoralului, mai ales în bazinul vestic al Mării Negre, rafale care pot depăși 50-60 km/h.

Practic, prima decadă a lunii octombrie va fi caracterizată de un ecart termic apropiat de normele specifice la debutul acestei luni, așa cum menționam, de 19 până la cel mult 24-25 de grade.

Prognoza meteo. Weekend cu vreme de vară, vremea se strică de luni

După care, în partea a doua a primei decade, din nou cu valori de 27-28 de grade în special în partea de sud-est a țării”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, vineri, la Antena 3.

Meteorologii avertizează că odată cu începutul lunii octombrie vremea se va răci considerabil, apoi sunt prognozate temperaturi mai puţin obişnuite pentru această perioadă.

 

 

Prognoză pentru luna octombrie: Temperaturile vor fi în general mai mari decât cele normale

Săptămâna 02.10.2023 – 09.10.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toată ţara, îndeosebi în regiunile vestice.

Săptămâna 09.10.2023 – 16.10.2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud-vestice şi la munte.

Prognoza meteo octombrie 2023. O altă lună fără umbrele, ploile de toamnă se lasă aşteptate

Săptămâna 16.10.2023 – 23.10.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice şi estice.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sudice şi sud-estice, în timp ce în restul teritoriului cantităţile de precipitaţii se vor situa în limite normale pentru această săptămână.

Săptămâna 23.10.2023 – 30.10.2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toată ţara, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-estice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână la nivelul întregii ţări.