Dimineața de duminică, 27 iulie, a adus recorduri ale temperaturilor minime la 50 de stații meteorologice, după ce ziua de sâmbătă, 26 iulie, a fost cea mai caldă din această vară, a anunțat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
„Ziua de ieri, 26 iulie, cea mai caldă zi din această vară de până în prezent, confirmată și de recordurile temperaturilor maxime zilnice la 114 stații meteorologice. La Calafat 43,4 grade. La 33 stații meteo temperaturile maxime au atins și chiar au depășit 40 grade. La cele trei stații din Capitală am înregistrat recorduri ale unei zile de 26 iulie: între 40 până la 41,5 grade la București-Filaret. În această dimineață (duminică, n.r.) am continuat seria recordurilor, pentru că la 50 de stații meteorologice minimele au fost cele mai ridicate pentru o dimineață de 27 iulie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră’, a precizat Mateescu.
Potrivit acesteia, luni, partea de sud-est a țării va rămâne sub un val de căldură intens și persistent, în timp ce în restul teritoriului temperaturile pot scădea până la 25 – 26 grade în vestul și nord-vestul țării.
Elena Mateescu a mai arătat că următoarele zile vor fi caracterizate de instabilitate atmosferică, iar până la finalul lunii vor fi perioade cu ploi torențiale, intensificări ale vântului și cantități importante de precipitații. Directoarea generală a ANM spune că vremea se va apropia de normalul termic al datei din calendar, respectiv cel mult 21 – 34 grade.
Climatologul Roxana Bojariu de la ANM spune la RFI, în contextul valurilor repetate de caniculă, că încă nu e prea târziu ca omenirea să ia măsuri de combatere a schimbărilor climatice: ”Din păcate, ce vedem acum este doar o prezentare foarte succintă a ceea ce vom trăi de fapt mult amplificat în anii și deceniile ce vin. Depinde cât de mult va fi amplificată această intensitate a valurilor de căldură și a furtunilor ce le întrerup, depinde de cât pompăm în atmosferă sub formă de gaze cu efect de seră”.
Ea avertizează că ”dacă vom continua să emitem fără control gaze cu efect de seră, s-ar putea să ajungem la o intensificare a valurilor de căldură și a altor fenomene extreme, cum sunt furtunile, legate până la urmă, în contextul climatic, de ele, deci vom ajunge la o amplificare care să nu mai poată fi gestionată”.
Caniculă şi fenomene extreme în toată ţara
Fenomenele meteorologice extreme care s-au manifestat duminică au afectat 14 localități din județele Alba, Arad, Botoșani, Hunedoara, Suceava și Vâlcea, o situație deosebită înregistrându-se în localitatea Broșteni, județul Suceava, unde două pârâuri au ieșit din matcă, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru salvarea a două persoane.
La nivelul celor șase județe, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din o casă, două curți și o stradă, pentru degajarea elementelor de construcție dislocate de la două imobile, precum și pentru degajarea a opt copaci și cinci stâlpi prăbușiți, fiind avariate două autovehicule, precizează IGSU.
Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Suceava, localitatea Broșteni, unde s-a intervenit pentru salvarea a două persoane, ca urmare a ieșirii din matcă a pârâului Dârmoxa și a pârâului Neagra (afluenți ai râului Bistrița). De asemenea, ca urmare a ieșirii din matcă a pârâtului Dârmoxa, o persoană din localitatea Dârmoxa a fost surprinsă de viitură. Echipajele operative au depus eforturi susținute, iar persoana a fost recuperată, în siguranță, informează sursa citată.
Două drumuri au fost complet blocate și mai multe gospodării au fost afectate de viituri puternice produse duminică în comuna Bilbor, a anunțat primarul localității, Ilie Daniel Hângan.
Circulația rutieră este întreruptă pe DJ 174B, care leagă Bilbor de Capu Corbului, în urma unei viituri produse pe pârâul Huruba.
Ți-e dor de zăpadă? Un viscol de iarnă aduce ninsori puternice, vânt și ger în sudul statelor Chile și Argentina. La altitudini mai mari, până sâmbătă, se pot acumula pe alocuri peste o jumătate de metru de zăpadă.
În plus, temperaturile nocturne scad frecvent între -5 și -10°C, iar în multe regiuni temperatura se va menține negativă chiar și pe parcursul zilei. Există risc de pagube provocate de îngheț, polei și dificultăți în trafic, potrivit meteoradar.ro.
Radarul temperaturilor: Urmează nopți geroase în sudul Chile și Argentina. În unele locuri, temperatura va scădea până la minus 10 grade și mai puțin.Valul de frig ar putea continua până la finalul lunii iulie, întrucât deja săptămâna viitoare este așteptat un nou front rece cu ninsori și aer polar.
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România
Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare din 2025.
Specialiștii de la Accuweather au făcut o prognoză amănunțită pentru următoarele luni și au reușit să afle când va fi prima ninsoare din sezonul rece de anul acesta. Este un fapt cunoscut că schimbările climatice se reflectă atât în sezonul cald, cât și în lunile reci din sezonul toamnă-iarnă.
Vara aceasta este caracterizată de schimbări bruște de atmosferă, perioade cu temperaturi caniculare și secetă, urmate de furtuni cu grindină, vânt, precipitații și scăderi ale valorilor termice. Toamna, și mai ales mijlocul acestui interval, vor fi temperaturi relativ normale, cele maxime nu vor depăși 17 grade.
În prima parte a lunii octombrie, valorile termice minime vor fi situate între 1 grad și 9 grade. Vremea va fi parțial însorită, dar înnorările vor fi tot mai accentuate, iar precipitațiile nu vor întârzia să apară.
Temperaturile vor fi din ce în ce mai scăzute, iar vremea va deveni, în mare parte întunecată. Valorile minime se vor situa între 1 grad și cel mult 6 grade.
A doua parte a lunii octombrie, va fi caracterizată de o vreme capricioasă, cu temperaturi aproape de pragul înghețului. Tot în acest interval 12-18 octombrie, specialiștii Accuweather preconizează și prima ninsoare din sezonul rece.
La data de 13 octombrie, valorile termice vor coborî până la pragul de îngheț, astfel că precipitațiile se vor manifesta sub formă de ninsoare în zonele montane, mai exact la Predeal. Ziua va fi caracterizată de înnorări cu maxime ce nu vor depăși 11 grade, iar minimele vor coborî până la 0 grade Celsius, mai ales noaptea când va ninge.
Primii fulgi de nea, în luna octombrie, potrivit specialiștilor Easeweather
Meteorologii Easeweather au întocmit prognoza pentru toamna anului 2025. Potrivit prognozei afișate de specialiștii în meteorologie, primii fulgi de nea ar putea fi văzuți abia în luna octombrie, într-un oraș montan.
Prima ninsoare va avea loc la Brașov, pe data de 10 octombrie 2025, potrivit meteorologilor Easeweather. Apoi, o altă zi cu ninsoare va fi pe 16 octombrie 2025, la Brașov.
1 – 5 octombrie 2025: temperaturi maxime situate între 10 și 19 grade Celsius. Este anunțată furtună pe 5 octombrie, la Brașov.
5 – 12 octombrie 2025: temperaturi maxime situate între 11 și 18 grade Celsius. În data de 8 octombrie va ploua (17 grade Celsius), iar pe 10 octombrie va ninge (11 grade Celsius).
13 – 19 octombrie 2025: temperaturi maxime situate între 7 și 16 grade Celsius. În data de 16 octombrie se vor înregistra precipitații sub formă de ninsoare. Pe
15 octombrie va ploua. Finalul săptămânii aduce un cer înnorat și ceață.
20 – 26 octombrie 2025: temperaturi maxime situate între 14 și 19 grade Celsius. În zilele de 20, 23 și 25 octombrie va ploua.
27 – 31 octombrie 2025: temperaturile maxime vor fi între 14 și 15 grade Celsius. Sunt anunțate ploi pentru ziua de 27 octombrie 2025.