Elena Mateescu şi Florinela Georgescu, prognoza lunii martie: Vremea mohorâtă este ştearsă cu buretele, scăpăm şi de ploi, şi de frig

În ultimii ani, primăvara pare să înceapă încă de pe la mijlocul lunii februarie, deşi în acest an am avut un episod de iarnă în această perioadă. Din păcate, odată cu creșterea temperaturilor, vor deveni tot mai frecvente situațiile în care pomii fructiferi intră în vegetație prea devreme, putând fi afectați puternic de înghețurile târzii de primăvară. Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă ce va urma.
Filip Stan
02 mart. 2025, 18:05
Elena Mateescu şi Florinela Georgescu, prognoza lunii martie: Vremea mohorâtă este ştearsă cu buretele, scăpăm şi de ploi, şi de frig

Prognoza meteo. Vreme de tricou sau ger năprasnic? Martie poate avea aproape toate fenomenele posibile în țara noastră, de la zăpezi abundente, viscole și ger, până la furtuni, grindină și zile tropicale.

În prima lună de primăvară, vremea este adesea foarte schimbătoare, fiind posibile atât fenomene specifice sezonului cald, cât și episoade de iarnă veritabilă. Observațiile meteorologice pe termen lung ne ajută să știm la ce ne putem aștepta în această perioadă din an.

În general, temperaturile medii cresc evident față de februarie și sunt pozitive în aproape toată țara. De regulă, cel mai cald este în sudul și vestul țării, unde mediile lunare au valori cuprinse între 4 și 7 grade, în timp ce în nord, centru și nord-est acestea ating valori de 2 – 4 grade.

La munte, martie este mai degrabă o lună de iarnă, cu temperaturi medii ce coboară chiar și sub -6 grade la peste 2000 de metri. De altfel, în zonele înalte, grosimea maximă a stratului de zăpadă se atinge adesea în martie sau chiar aprilie.

Și precipitațiile sunt în creștere față de lunile de iarnă. În medie, cel mai mult plouă în nordul Olteniei și în zonele de munte, unde se înregistrează 50 – 75 l/mp, în timp ce în restul țării cantitățile medii normale sunt de 25 – 50 l/mp.

Totuși, mediile climatologice nu surprind decât o mică parte din variabilitatea naturală a vremii, mai ales într-o lună în care vremea poate trece foarte rapid dintr-o extremă în alta.

Prognoza meteo. Norii se risipesc, România se pregăteşte direct de vară. Temperaturile ajung la 20 de grade C spre sfârşitul săptămânii

Când a fost zăpadă și ger în martie
Uneori, în prima parte a lunii poate fi ger ca în mijlocul iernii. Temperatura minimă absolută a acestei luni în România este de -33,0°C și s-a înregistrat pe 11 martie 2005, la Obârșia Lotrului.

Surprinzător, la București recordul de frig al lunii martie s-a înregistrat relativ recent, pe 1 martie 2018. În acea dimineață, la stația meteorologică București – Băneasa temperatura a scăzut până la -21,7°C. Pe lângă ger, atunci nu au lipsit nici episoadele de ninsoare și viscol.

Foarte mult a nins și în intervalul 2 – 10 martie 1993, când sudul și estul țării au fost acoperite de nămeți. În zona Capitalei, grosimea zăpezii a atins 70 – 80 cm. Alți ani cu zăpadă mare și ger în martie au fost 1963, 1973, 1987 și 1996.

Alteori, poate fi și vreme de vară
De multe ori, spre sfârșitul lunii martie se produce un salt termic evident, ce corespunde unor încălziri masive ce au loc adesea în această perioadă. Temperaturile pot să depășească destul de ușor 20 de grade, dar în unii ani se pot atinge și valori mult mai ridicate.

În România, temperatura maximă absolută a lunii martie este de 32,8°C și s-a înregistrat la Odobești, pe 30 martie 1952. Tot atunci s-au atins maxime de peste 30 de grade și în alte orașe din țară, precum Sibiu și Constanța. Foarte cald a fost și în 1947, 1975, 1989, 1994, 2019 și 2024.

Puteți vedea temperaturile extreme din luna martie pentru mai multe orașe din țară, pe meteoradar

De la debutul săptămânii, de luni, vorbim de o vreme în încălzire și în ameliorare, atât ca aspect, cât și în privința precipitațiilor. Ecartul termic se va situa în general între 5 și până la 11°. Marți contăm pe valori de până la 13° în Banat, pentru ca începând de miercuri deja să consemnăm valori de 14-15° iar finalul de săptămână să aducă valori de până la 19-20° în sudul extrem.

Până atunci, și mâine, de pildă, o vreme închisă, cu precipitații în majoritatea zonelor. Vorbim, în zona montană înaltă, la altitudini mai mari, de 1.500 m de ninsori, dar și de vânt, viteze de peste 70km/h rafale și în restul țării, în special în vest, sud-vest, centru și nord, de 40-50km/h.

Mâine, o maximă între 3 și până la 14°. Și în Capitală mâine vom avea 8° pentru ca săptămâna viitoare, de la mijlocul acesteia, să contăm pe temperaturi care să atingă 16°C.”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, în exclusivitate la România TV.

Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a anunţat că urmează să ajungă deasupra ţării noastre o masă de aer cald. Acest lucru se va întâmpla joi, 7 martie, iar după această dată se vor înregistra temperaturi specifice acestei perioade calendaristice.

Aş începe cu precipitaţiile, pentru că, într-adevăr, vor fi ploi slabe în această noapte în partea de sud a ţării,  mixte – în Maramureş, în nordul Moldovei, în Transilvania, iar la munte, pe creste, ninsoare. Astfel de precipitaţii vor fi din ce în ce tot mai puţine – mâine, pe arii tot mai restrânse, iar de joi, probabil, intrăm într-o perioadă lipsită de precipitaţii, tendinţa temperaturilor fiind în creştere – o creştere care va aduce marţi, maxime, în general, între 8 şi 15 grade. Iar de miercuri, încolo, şi, mai ales, de joi, aşteptăm temperaturi apropiate de 20 de grade Celsius.

1 Martie, prima zi de primăvară meteorologică. Cum va fi vremea în luna lui Mărțișor şi ce sunt cele 10 anotimpuri din calendarul fenologic

Joi, chiar posibil, izolat, mai ridicate de atât – în special în Oltenia, Muntenia, în zona dealurilor de vest, semn că o masă de aer cald pătrunde deasupra ţării noastre şi va aduce o vreme deosebit de caldă pentru luna martie pe durata întregii săptămâni, de altfel, dar, mai ales, cum spuneam, în a doua parte a săptămânii şi, posibil, această tendinţă să se menţină şi pentru weekendul următor. Vă spuneam că nu vor fi precipitaţii de joi încolo, deci, o vreme cu adevărat de primăvară, net diferită faţă de ce am avut la sfârşitul februarie. Şi să mai spunem că şi pe parcursul nopţilor vor creşte temperaturile şi, treptat, spre sfârşitul săptămânii vor deveni şi ele, predominant, pozitive“, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al ANM, la Antena 3.

 

Prognoza meteo. Primăvară mai caldă decât în mod obişnuit. Prognoza meteo pentru întreaga lună martie

Săptămâna 3 – 10 martie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în regiunile nordice şi la munte. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 10 – 17 martie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 17 – 24 martie
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar, local, în regiunile sudice şi vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

 

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări