Elena Mateescu: „Sunt amplitudini termice foarte mari”. Inversiune termică, o masă de aer cald dă la o parte ciclonul polar

Aerul rece domină încă vremea din România în acest moment. Totuși, spre finalul săptămânii vremea va deveni treptat mai blândă. În unele zone, temperaturile vor atinge din nou în jur de 10 - 12°C. Elena Mateescu anunţă că 2024 a fost cel mai călduros an de când se fac măsurători, iar 2025 pare deja că vrea să surclaseze anul precedent.
Filip Stan
15 ian. 2025, 08:30
Elena Mateescu:
Mărțișorul cu surprize! Cum se schimbă vremea în România. Directoarea ANM Elena Mateescu: „Ne apropiem de o abatere termică de aproape patru grade”

Vremea se încălzește în weekend, anunţă Elena Mateescu. O mase de aer cald își va face loc spre țara noastră spre sfârșitul acestei săptămâni. Prima schimbare a vremii va fi vizibilă de miercuri în nord-vestul țării, unde sunt așteptate câteva fulguieli și ninsori slabe în timpul zilei. După încă o noapte rece, temperaturile vor deveni pozitive, joi, aproape în toată țara, cu excepția zonelor de munte.

O masă de aer mai cald va pătrunde România începând de vineri, astfel că tendința de încălzire a vremii va continua și în weekend, iar nopțile nu vor mai fi atât de reci.

Vremea începe să se încălzească încă de vineri, 17 ianuarie, după cum arată și harta radar a temperaturii.Dacă vineri după-amiaza termometrele vor arăta între 0 – 2°C în Maramureș și estul Transilvaniei, și 6 – 9°C în Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova, sâmbătă și duminică maximele vor urca deja până la 10 – 12°C în zonele subcarpatice.

Meteoradar: O nouă răcire a vremii

Vremea va rămâne destul de caldă și uscată până la mijlocul săptămânii viitoare, când o zonă de joasă presiune va aduce ploi și ninsori, cel mai probabil slabe cantitativ, în unele regiuni ale țării.

Cantitatea totală de zăpadă estimată de modelul european ECMWF până vineri, 24 ianuarie.Majoritatea modelelor meteorologice anticipează o răcire a vremii spre sfârșitul săptămânii viitoare, în jur de 24 – 25 ianuarie, dar rămâne de văzut cât de frig va fi cu adevărat și dacă va fi și zăpadă.

Elena Mateescu (ANM): 2024 a fost cel mai călduros an de când se fac măsurători, iar 2025 pare deja că vrea să surclaseze anul precedent

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a comentat temperaturile neobișnuit de ridicate înregistrate în ultimele zile, care au făcut ca ziua de 9 ianuarie să fie cea mai călduroasă zi de 9 ianuarie de când se fac măsurători la zeci de stații meteorologice din România.

Vremea februarie 2025. Locuitorii Capitalei se bucură de vreme însorită pe tot parcursul lunii

„Temperaturile de 20 de grade în luna ianuarie sunt cu peste 15 grade mai mari decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă, mai ales când vorbim de o zonă deluroasă. Chiar și în zona montană am avut recorduri ale temperaturilor maxime zilnice. La 70 de stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime zilnice pentru o zi de 9 ianuarie de când se fac măsurători meteorologice în România.

Inclusiv la Băneasa am avut 16 grade Celsius, față de recordul anterior de 13,3 grade Celsius. Observăm deja că fiecare lună, sezon sau an doboară recordurile înregistrate în anii anteriori“, a precizat Elena Mateescu.

Elena Mateescu: „2024, cel mai călduros an. România a depășit abaterea din Acordul de la Paris”

De asemenea, abaterea termică din anul 2024 a depășit cu peste 0,7 grade Celsius ținta stabilită în Acordul de la Paris din 2015. Anul trecut, România a avut cea mai călduroasă lună februarie de când se fac măsurători și cea mai caldă vară din ultimii 124 de ani.

„Sunt amplitudini termice foarte mari pe care le semnalăm la nivel de zile. În 2024 am înregistrat, ca temperatură medie anuală, o valoare record de 12,9916 grade Celsius, cu o abatere termică de 2,716 grade Celsius față de media perioadei 1991-2000. Acordul de la Paris prevede o țintă de 1,5 sau 2 grade Celsius. Noi deja depășim această abatere.

Cum va fi vremea în minivacanța din perioada 24-26 ianuarie. Prognoza meteo actualizată

Vorbim de o perioadă de 13 ani consecutivi, 2012-2024, în care abaterile termice anuale sunt pozitive față de normalul termic al perioadei respective. Cei mai călduroși ani din ultimii 124 de ani sunt cei mai recenți: 2024, 2023, 2019, 2020 și 2022. Pe lângă aceste aspecte, analizând în amănunt anul 2024 din punct de vedere termic, iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din același interval (n.r. 1900-2024), iar luna februarie a depășit recordul unei luni februarie, cu o abatere termică de 7 grade. O lună care ar fi trebuit să aducă temperaturi sub -10 grade Celsius în zonele depresionare și de munte, sub -5 grade în zonele mai joase, cu strat de zăpadă, a înregistrat o abatere termică atât de mare. Ultimele cinci ierni în țara noastră au fost în top 5 cele mai călduroase ierni.

Nici vara anului 2024 nu a făcut excepție, fiind cea mai călduroasă vară de când se fac măsurători. De asemenea, fiecare lună din vara trecută a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători și a adus noi recorduri privind cel mai timpuriu cod roșu, cel mai lung interval de caniculă și cel mai extins cod emis vreodată de ANM, semn că verile fierbinți devin o evidență“, a mai spus Elena Mateescu.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici