Elena Udrea află dacă scapă în Dosarul Hidroelectrica. ICCJ va decide fie prescipţia, fie rejudecarea

Elena Udrea se confruntă cu un moment crucial în viaţa sa, întrucât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunța luni, 4 martie, hotărârea finală în Dosarul Hidroelectrica. Elena Udrea este acuzată de trafic de influență în favoarea afaceristului Bogdan Buzăianu, iar sumele în discuție se ridică la 3,4 milioane de euro.

04 mart. 2024, 09:37
Elena Udrea află dacă scapă în Dosarul Hidroelectrica. ICCJ va decide fie prescipţia, fie rejudecarea
Elena Udrea află dacă scapă în Dosarul Hidroelectrica

Elena Udrea află dacă scapă în Dosarul Hidroelectrica. În cadrul acestei audieri, Înalta Curte poate alege între două căi distincte. Pe de o parte, ar putea decide încetarea procesului penal, întrucât faptele s-ar fi prescris, aşa cum a decis Curtea de Apel București, decizie care nu este însă definitivă. Instanţa dispus însă confiscarea de la Elena Udrea a aproximativ 3,4 milioane de euro. Pe de altă parte, ar putea să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 24 iulie 2023. Această hotărâre ar putea implica continuarea procesului, potrivit concluziilor CJUE, care consideră că dosarele închise pe baza „marii prescripții” sunt contrare dreptului european.

Paralel cu acest caz, se ridică și situația lui Doru Boștină, un alt personaj într-un proces similar. Deși Curtea de Apel București a constatat prescripția faptelor, ICCJ a decis să trimită dosarul spre rejudecare. Argumentul principal este că hotărârile CJUE nu se aplică doar în cazurile de fraudă cu fonduri europene, ci și în dosarele de corupție. Astfel, se creează un precedent pentru cazul Elenei Udrea.

Citeşte şi: Elena Udrea, dezvăluiri de senzatie în dosarul Hidroelectrica: ”Eu nu am luat banii. I-au folosit cei din partid. De ce sunt obligată să plătesc eu?”

Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în 2011, de a primi 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie. „Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Elena Udrea a preluat-o de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

În prezent, Elena Udrea se află în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de șase ani de închisoare, primită în dosarul Gala Bute. Aceasta a fost membră în PNL, PDL și PMP și de-a lungul carierei sale politice a deținut funcții în stat precum șef al Cancelariei Prezidențiale, ministru al turismului și al dezvoltării regionale.