Elena Udrea, audiată în dosarul lui Vasile Blaga: „Nu primeam solicitări să promovez o lege, ci să angajez neamuri, rude”

Elena Udrea demască mafia din ministere în faţa judecătorilor: rude angajate pe pile şi contracte ilegale acordate preferenţial către oameni de afaceri. O parte din banii obţinuţi se întorceau la partid. Asta a declarat Elena Udrea, fiind audiată ca martor în dosarul lui Vasile Blaga, transmite România TV.

06 oct. 2017, 09:35
Elena Udrea, audiată în dosarul lui Vasile Blaga: „Nu primeam solicitări să promovez o lege, ci să angajez neamuri, rude”

La ieșirea din sediul instanței, Udrea a spus că există în societatea românească acest concept de nepotism și „pile”, însă ea a intervenit doar pentru o singură persoană.

„Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în așa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să își mulțumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva și este o practică de 30 de ani. Au fost numiți sau angajați rude, prieteni în funcții în instituții publice. Nu mă refer la funcții de conducere, mă refer la funcții de execuție în instituții publice. Avem cazuri de cumnați care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD și nu de la PDL. Modalitatea asta nu aș constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr. Eu, ca deputat, ca persoană publică, să știți că nu primeam cereri să promovez legi sau să susțin cauze ale societății, eu primeam solicitări să angajez copiii, soțiile, neamurile în funcții, să pun o pilă la primărie pentru o locuință la ANL, de la cetățeni. Este o modalitate de a funcționa a întregii societăți, nu doar o practică a clasei politice. (…) Noi funcționăm pe conceptul de pile: puneți-mi și mie o pilă doamna deputat să fac nu știu ce. Nimeni din familia mea, din apropiații mei nu apare în vreo funcție de stat. Singura persoană pe care am susținut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu”, a declarat Udrea.

Citeşte şi: Vasile Blaga scapă definitiv de controlul judiciar

Elena Udrea îl ruga pe fostul ei soț, Dorin Cocoș, să contribuie cu sume de bani la PDL

În timpul audierii, Elena Udrea a explicat modul în care erau finanțate campaniile electorale la PDL.

„În funcționarea PDL, ca și în funcționarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanțare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanțare, fiecare cât poate, iar cei cu funcții trebuie să contribuie mai mult decât ceilalți. Eu aveam obligația să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanțare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soț să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanțe pentru toate sumele primite. Dacă știai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunța în ședință și se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reușeau să aducă toate sumele și existau atenționări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau. În general, obligațiile de achitare a cotizațiilor și de donații către partid nu erau respectate, mai ales în cursul campaniei electorale și se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului”, a povestit Udrea în sala de judecată.

Ea a adăugat că existau situații în care anumite persoane sponsorizau partidele prin intermediari.

„Cunosc situații în care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe lângă un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoană care să aducă banii aparent în nume personal. Presupun că intenția era aceea de a nu se cunoaște interesul lor, în condițiile în care nu se știa cine câștigă alegerile. Nu aveau motive să se teamă că, dacă au finanțat un partid și câștiga celălalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanțat partidul care a pierdut”, a afirmat Udrea.

Pe de altă parte, ea a declarat că numirile în funcțiile de conducere din cadrul companiilor de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid sau organizații care aveau rezultate bune la alegeri.

Procesul continuă cu audierea fostului ministru al Economiei Ion Ariton.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016, de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

„În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.


loading...