Elena Udrea, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal Cătălin Predoiu, precum şi o serie de politicieni din Alba au participat duminică la cea mai veche şi mai mare manifestare populară în aer liber a românilor din Transilvania, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, informează Agerpres.

20 iul. 2014, 10:16
Elena Udrea, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Manifestările au debutat duminică, potrivit tradiţiei, cu un Te-Deum oficiat, la 1.486 de metri altitudine, la Crucea lui Avram Iancu şi la troiţa ridicată, ca semn al preţuirii, pentru eroii Munţilor Apuseni, ştiuţi şi neştiuţi.

Liderii politici prezenţi au vizitat, apoi, standurile meşterilor populari. Elena Udrea a spus că intenţionează să-şi cumpere o ie, aşa cum procedează peste tot unde merge la astfel de manifestări. Ea a primit din partea unor meşteri populari un tulnic în miniatură, dulciuri specifice zonei, produse apicole, precum şi o cruciuliţă.

‘Ar fi bine dacă ne-am întoarce la tradiţii şi la sărbătorile acestea populare exact aşa cum ele au fost odată’, a afirmat Udrea.

Pe platoul de pe Muntele Găina sunt prezente peste o mie de persoane, din care multe au venit încă de sâmbătă pentru a asista la programul artistic pregătit de organizatori, care a inclus şi un foc de artificii.

Duminică are loc pe Găina şi un spectacol folcloric, susţinut de ansamblurile judeţelor invitate – Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara – şi de Mirela Mănescu, Dorica Raţiu, Nicolae Furdui Iancu şi taraful ‘Crai Nou’.

Consiliul Judeţean Alba, care a înregistrat ‘Târgul de Fete’ ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, a alocat pentru organizarea manifestărilor din acest an suma de 100.000 de lei.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba contribuie, alături de celelalte forţe cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei naţionale, la buna desfăşurare a manifestărilor, printr-un dispozitiv de ordine publică format din 250 de poliţişti – de la structurile de ordine publică, poliţie rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, criminalistic şi investigarea fraudelor. Sunt prezenţi, de asemenea, jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean Alba şi lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

În medie, la manifestarea de pe Găina au participat în anii trecuţi 10.000-20.000 de persoane, iar în 1995 s-a înregistrat un record de circa 100.000 de participanţi.

Atestat documentar din 1816, târgul a apărut datorită necesităţii de comunicare între locuitorii de pe Văile Arieşului şi Crişurilor, care trăiau în aşezări izolate şi risipite. Alături de relaţiile economice, târgul a antrenat, în timp, şi relaţii matrimoniale, mulţi dintre moţi cunoscându-şi aici perechea. Astăzi, Târgul de Fete este doar un prilej de destindere, atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru turiştii veniţi din toată ţara.

La târg a fost prezent, în 1852, şi împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania. După Primul Război Mondial, la Târgul de Fete de pe Găina a fost prezent şi prim-ministrul Ionel I.C. Brătianu, căruia i-a urmat, în 1924, regele Ferdinand.