Elena Udrea, despre revizuirea Constituţiei: Ponta vrea să îi ia jucăria lui Antonescu

Deputatul PDL Elena Udrea a vorbit, marţi, la România TV, despre proiectul de revizuire a Constituţiei României, apreciind că încercarea de reducere a atribuţiilor preşedintelui este, de fapt, o tentativă prin care liderul PSD, Victor Ponta, vrea să "îi ia jucăria" lui Crin Antonescu, care ar urma să fie candidatul USL la preşedinţia României.

05 feb. 2013, 16:10
Elena Udrea, despre revizuirea Constituţiei: Ponta vrea să îi ia jucăria lui Antonescu

Elena Udrea consideră că proiectul de revizuire a Constituţiei este o manieră prin care cei din PSD vor să tranşeze în favoarea lor raportul de forţe din USL, alianţă din care mai fac parte PNL şi PC şi o modalitate prin care candidatul Uniunii la fotoliul de preşedinte ar urma să aibă mai mult un rol decorativ la Cotroceni, toată puterea urmând să fie în mâinile primului ministru.

Domnul Ponta îi ia jucăria domnului Antonescu. În ideea în care domnul Antonescu, totuşi, ar candida din partea USL la Cotroceni, va rămâne să nu mai facă nimic, toate atribuţiile fiind preluate de către primul ministru. Mi se pare că, pe de o parte, se tranşează puterea în interiorul USL prin această încercare de a reduce atribuţiile preşedintelui şi, pe de altă parte, se încearcă prezervarea puterii USL pentru momentul când nu va mai avea aceeaşi susţinere populară pe care o are astăzi„, a comentat Elena Udrea.

Deputatul PDL a precizat că susţine, atât personal, cât şi în interiorul partidului, ideea unei reforme constituţionale, dar a atras atenţia că se va opune în continuare încercărilor de modificare a prevederilor privind justiţia: „Dincolo de modificările referitoare la atribuţiile preşedintelui, mai tare mă îngrijorează încercările USL de a interveni în Constituţie în prevederile privind justiţia. Şi cred că încercarea aceasta de a lua dreptul preşedintelui ales de a numi procurorul general reprezintă obsesia USL legată de controlul asupra justiţiei. Aici va trebui să fim foarte atenţi, pentru că modificările acestea sunt cele urmărite dintotdeauna de USL, şi anume să pună mâna pe controlul justiţiei. Nu vom fi de acord cu modificări legate de justiţie. Rolul nostru este să avem grijă ca populaţia să nu dea girul USL-ului pe aceste modificări„.

Liderul PDL spune că, deşi este de acord că, există neclarităţi în privinţa limitelor competenţei şi interferenţelor de competenţă între între preşedinte şi premier, nu poate fi de acord ca şeful statului, ales prin vot direct de popor, să aibă „maximum un rol de reprezentare”. „În Constituţie ar trebui să se prevadă că rămân ascuţitorile pentru preşedintele României, măcar să poată să ascută creioane„, a afirmat, ironic, Elena Udrea.

Totodată, Udrea a apreciat că includerea lui Crin Antonescu în comisia care va avea în grijă revizuirea Constituţiei nu este decât o manieră de „a-l linişti” pe preşedintele PNL. „Domnului Antonescu îi dă ceva de făcut legat de viitoarele atribuţii ale preşedintelui pentru a-l linişti şi a nu-i da impresia că se încearcă să i se ia candidatura, dar votul va fi într-o comisie în care domnul Antonescu nu va avea mare lucru de făcut„.