Elena Udrea, Dorin Cocoş şi Alina Bica, la ICCJ: „Imaginea cu un om în cătuşe, o ştampilă pe care n-o mai poţi şterge”

Elena Udrea, Dorin Cocoş şi Alina Bica s-au prezentat, luni dimineaţa, la Înalta Curte, unde au loc noi termene în dosarele în care sunt judecaţi. La ICCJ a sosit şi fostul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman.

25 ian. 2016, 07:17

UPDATE 10.30 Elena Udrea s-a prezentat luni dimineața la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a judecat o contestație depusă la decizia instanței de a-i menține măsura controlului judiciar în dosarul „Gala Bute”, în care este judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Elena Udrea a declarat, după şedinţa de ICCJ, că va depune plângere la CEDO pentru modul în care a fost instrumentat şi prezentat opiniei publice cazul său în justiţie. Fostul ministru spune că imaginea unei persoane cu cătuşe la mâini este „o ştampilă” care se pune asupra cuiva şi pe care „nu o mai poţi şterge niciodată”.

Si in legislatia romaneasca, si in legislatia europeana, prin directiva Parlamentului European, este interzis sa expui in public o persoana incatusata, daca nu este o persoana periculoasa, mai ales in situatia in care era in faza de urmarire penala, deci nu este o persoana declarata vinovata.

Nu ma consider o persoana periculoasa, violenta sau care doreste sa se sustraga urmaririi penale. Ca urmare, am decis sa fac acest lucru ( n.r. – sa depuna plangeree la CEDO), nu neaparat pentru mine, pentru ca nu am avut nicio rezerva in a va ajuta catusele atunci cand incercati sa le filmati, cat pentru toti ceilalti care sunt supusi unor astfel de acte si actiuni care nu respecta drepturile omului.

O imagine cu un om in catuse este o stampila care se pune asupra cuiva, pe care nu ai cum sa o mai stergi niciodata. Foarte multi oameni te considera, si este si cazul meu, vinovat inante sa te judece o instanta, pentru ca imaginea cuiva in catuse inseamna vinovatie.

Atata vreme cat exista o legislatie care se refera la drepturile omului, atata vreme cat exista in Romania o legislatie care spune ca nu trebuie sa expui o persoana in catuse, decat daca persoana aceea vrea sa se sustraga actiunii urmaririi penale, nu vad de ce ar trebui sa acceptam tot acest spectacol facut cu presa. Frustrarile unora dintre cetateni nu cred ca trebuie sa aiba o satisfatie in a incalca drepturile omului, pentru ca azi sunt incalcate drepturile mele, maine sunt incalcate drepturile dumneavoastra„, a spus Elena Udrea.

Despre cum este purtata o persoana in catuse se ocupa Ministerul de Interne. S-a schimbat ministrul de Interne, dar vad ca nici domnul Toba nu este preocupat de a respecta legea”, a mai competat aceasta.

____________________________________________________________________________________

Elena Udrea, Dorin Cocoş şi Alina Bica au sosit, luni dimineaţa, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceştia nu au vrut să facă declaraţii la intrarea la audieri.

Udrea s-a prezentat la un nou termen din Dosarul „Gala Bute”, în timp ce Dorin Cocoş are şedinţă de judecată în Dosarul Mircosoft. În schimb, Alina Bica se află în faţa magistraţilor în Dosarul retrocedărilor ilegale.

De asemenea, la ICCJ a ajuns şi Andrei Chiliman, fost primar al sectorului 1. 

CITEŞTE ŞI Răsturnare de situaţie în cazul Alinei Bica. Un martor şi-a schimbat declaraţia, în favoarea fostei şefe a DIICOT