Elena Udrea: În România, accentul nu se pune pe recuperarea prejudiciului, ci pe arestare. Ce spune despre DNA

Elena Udrea a vorbit, miercuri seară, la România TV, despre recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie. În acest sens, fosta şefă PMP a precizat că sistemul judiciar din România pune accent mai mult pe arestare, condamnare decât pe recuperarea prejudiciilor cauzate în dosare.

27 ian. 2016, 21:23
Elena Udrea: În România, accentul nu se pune pe recuperarea prejudiciului, ci pe arestare. Ce spune despre DNA

Deputatul a declarat că e de acord ca bunurile dobândite în urma unor infracţiuni să fie confiscate.

Citeşte şi: Elena Udrea, dezvăluiri la România TV: Când un partid e la putere, firmele fac coadă să-i aducă finanţare

„Este firesc ca o avere, ca bunurile dobândite în urma unor infracţiuni să fie confiscate, dar lucrurile acelea trebuie dovedite într-o instanţă, nu atunci când eşti acuzat să ţi se ia bunurile. Cu asta sunt de acord. Dimpotrivă, în România, accentul nu se pune pe recuperarea prejudiciului, ci pe arestare, condamnare cu executare, pe închisoare şi nu pe recuperarea pagubelor”, a precizat deputatul la România TV.

Fostul ministru a explicat că alte nume grele din politică, care au fost anchetate în trecut, nu au fost plimbate în cătuşe prin faţa camerelor de filmat.

„Un om care este e arătat în cătuşe de 1 milion de ori generează percepţia vinovaţiei în faţa opiniei publice. (…) Arătând un om în cătuşe, tot justitia invocă aceasta percepţie de vinovăţie. (…) În ultimii 10 ani au fost deferiţi justiţiei 9 miniştri şi un fost prim-ministru, ei au fost condamnaţi în instanţă, însă fără a fi plimbaţi în cătuşe în faţa camerelor de luat vederi la momentul în care erau învinovăţiţi. (…) Eu am un statut privilegiat când vine vorba de cătuşe şi procese. Dacă e un fetiş (n.r. să o vadă unii oameni în cătuşe), e în regulă”, a explicat Udrea la România TV.

Totodată, Elena Udrea a menţionat că averea sa este prezentată în declarația de avere și că nu deține bunuri ascunse:

„Toata lumea presupune că am conturi în afară sau că stau pe mormane de bani. Toţi banii mei sunt în declaraţia în avere”, a precizat fostul ministru.

Mai mult, deputata a punctat că DNA este o instituţie de lăudat pentru activitatea sa, dar că ar putea exista tendința unui abuz.

„Nimeni nu poate să ia meritul DNA pentru ceea ce a făcut în ultimii 10 ani. DNA şi înainte a fost bun şi nimeni nu poate spune că nu funcţionează, că n-a avut o activitate bogată, ca n-au fost dosare care au plecat în instanţă în ultimul an. Pentru o ţară în care există corupţie, percepţia ca DNA-ul lucrează este corectă. Dacă este adevărat că sunt 14.000 de sesizări la DNA, nu pot să nu mă întreb cum din 14.000 DNA lucrează tot la sesizări despre Elena Udrea. (…) Problema e ca trebuie sa fi foarte atenţi ca aceasta satisfactie pe care DNA o da. sa nu incurajeze abuzuri din partea acestei institutii. In timp ce mie mi s-au făcut cereri de arestare preventivă, dosare peste dosare, alţi colegi din politică, deşi au denunţuri făcute fără număr, nu sunt nici măcar deranjaţi cu o întrebare”, a adăugat Udrea.