Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria: „Am parte de o justiţie dreaptă”. Extrădarea va fi decisă pe 10 iunie

Magistraţii bulgari trebuie să decidă pe 10 iunie dacă o extrădează sau nu pe Udrea în România, unde este aşteptată să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

08 iun. 2022, 16:04
Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria: „Am parte de o justiţie dreaptă”. Extrădarea va fi decisă pe 10 iunie

Judecătorii din Bulgaria au decis miercuri că fostul ministru Elena Udrea rămâne în arest, după un nou termen al procesului. Termenul final pentru cererea de extrădare a fost stabilit pentru 10 iunie, ora 14.00. „Am parte de o justitie dreapta in Bulgaria, ceea ce nu am avut parte in Romania”, a spus miercuri Udrea.

 

Judecătorii de la Sofia decid azi dacă o vor trimite pe Elena Udrea în România. Legislația bulgară prevede că, în cazul mandatelor europene de arestare, „hotărârea instanței se pronunță în termen de 60 de zile de la reținerea persoanei de către poliție și este definitivă”.

Cum Elena Udrea a fost reținută de către poliția bulgară pe 7 aprilie, termenul celor 60 de zile se împlinește chiar azi.

Săptămâna trecută, completul de trei judecători de la Curtea de Apel din Sofia i-au respins Elenei Udrea cererea de a fi plasată în arest la domiciliu, motivând că termenul rezonabil de judecare a cauzei nu a fost încă depășit.

Elena Udrea, mesaj din închisoarea din Bulgaria. Cere intervenţia ministrului Justiţiei: „Fetiţa mea de 3 ani nu m-a văzut de aproape 2 luni din cauza abuzurilor justiţiei din România”

„Dacă dosarul poate fi soluționat în curând, modificarea măsurii nu este justificată”, au precizat judecătorii și au fixat un nou termen pentru 8 iunie. Au așteptat și ca documentele primite de la autoritățile române să fie, între timp, traduse în limba bulgară.

Ce s-ar putea întâmpla după termenul de azi. Potrivit Libertatea, există trei scenarii probabile:

  1. Dacă judecătorii admit extrădarea Elenei Udrea, ea se va întoarce în arestul de la Blagoevgrad. Locul și data la care Udrea va fi predată vor fi convenite ulterior între Parchetul General din Bulgaria și autoritățile române.
  2. Dacă judecătorii resping extrădarea Elenei Udrea, ea trebuie pusă în libertate, având în vedere că decizia Curții de Apel din Sofia va fi una definitivă.
  3. E posibil ca avocații fostului demnitar român să ceară o nouă amânare a procesului. În acest caz, judecătorii pot prelungi procedurile de punere în aplicare a mandatului european de arestare cu încă 30 de zile, iar Udrea ar putea reînnoi cererea de arest la domiciliu.

La ultimul termen, Elena Udrea le-a declarat judecătorilor că „în prezent, în Bulgaria este cel mai sigur loc pentru mine”.

Pronunțarea privind solicitarea Elenei Udrea de încetare a procesului penal în dosarul Hidroelectrica a fost amânată. Apărarea invocase decizia CCR privind prescripția

La termenul precedent, Udrea a cerut să fie plasată în arest la domiciliu, însă completul de trei judecători i-a refuzat cererea: „Dacă dosarul poate fi soluționat în curând, modificarea măsurii nu este justificată.”

Elena Udrea are parte de condiții grele în închisoare

Elena Udrea trece din nou prin experiența neplăcută a arestului după episodul Costa Rica. Elena Udrea a povestit că acum, în Bulgaria, este singura femeie între zeci de bărbaţi în arestul Blagoevgrad. Iar acolo este o singură toaletă comună, fiind obligată să treacă prin faţa tuturor. „În acest dosar este a treia oară când statul român încearcă să mă aresteze. Prima dată în 2015, atunci când au apărut şi primele informaţii că sunt ameninţări la adresa vieţii mele. În 2018, când eu eram deja însărcinată în şase luni, în Costa Rica, şi aveam deja procesul pentru azil politic, m-au condamnat definitiv şi m-au arestat. După două luni şi jumătate au fost obligaţi să mă elibereze, din nou, pentru că CCR a decis că am fost judecată de un complet nelegal constituit. Vreau să îmi văd familia. Vă rog, în primul rând pentru copilul meu, să dispuneţi o măsură care să-mi permită să îmi văd copilul, să stau cu copilul meu. Nu există riscul să plec din Bulgaria pentru că în momentul acesta este cel mai sigur loc pentru mine. În arest la Blagoevgrad, unde sunt, personalul de acolo este extraordinar, dar 99,99% din timp sunt singura femeie din arest”, a declarat Elena Udrea în sala de judecată.