Elena Udrea, după decizia CCR privind abuzul în serviciu: O să cer achitarea în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea, trimisă în judecată de procurorii DNA, a declarat la România TV că decizia CCR este una corectă şi va cere achitarea în dosarul "Gala Bute". La rândul său, fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica a subliniat că redefinirea abuzului în serviciu în Codul Penal îi va obliga pe procurori să indice articolele de lege încălcate de cei acuzaţi de această infracţiune, nu să argumenteze cu "perversităţi" precum invocarea faptului că o persoană a primit aplauze pentru un anumit gest făcut în timp ce îndeplinea o funcţie publică, făcând trimitere la Elena Udrea, acuzată pentru abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute".

15 iun. 2016, 19:34
Elena Udrea, după decizia CCR privind abuzul în serviciu: O să cer achitarea în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea consideră că decizia CCR privind clarificarea definiţiei abuzului în serviciu în Codul Penal este „absolut corectă”. „În cazul meu nu e indicat niciun text legal pe care eu să îl fi încălcat în calitate de ministru. Eu am fost arestată în acest dosar pentru abuz în serviciu. Am să cer instanţei sa constate că nu există indicat de DNA niciun text de lege încălcat şi o să cer achitarea”, a declarat Elena Udrea la România TV.

Elena Udrea a amintit că în spaţiul public s-a vehiculat ideea că folosul necuvenit de care a avut parte în Gala Bute au fost aplauzele.

Citeşte şi:  Elena Udrea, ironică: Prin Gala Bute, am urmărit să ajung preşedintele României

De asemenea, Alina Bica, trimisă în judecată în dosarul „ANRP, a subliniat la România TV că decizia CCR se traduce astfel: „Procurorii vor fi obligaţi să indice ce articole de lege am incalcat eu în legătură cu fapte de abuz în serviciu. Dacă procurorii DNA nu dau în scris care articole au fost încălcate, dosarul meu pică”.
 
 
„Eu nu am cerut dezincriminarea abuzului în serviciu, ci am criticat imprejurarea ca sintagma «indeplinire defectuoasa» nu mai e predictibila din perspectiva faptului că DNA a modificat practica judiciara. Am cerut sa fie redefinita, avand in vedere ca la aceasta ora un functionar public nu poate sa previzioneze ce tip de comportament sa aiba ca sa evite sa dea nas in nas cu DNA sau altă unitate de parchet. Procurorii vor fi obligati sa indice ce articol de lege am incalcat eu in legatura cu fapte de abuz in serviciu. In celebrul dosar cu ANRP au spus ca am adresat intrebari neserioase expertului. Au decis dumnealor cand m-au ridicat de pe strada si mi-au intrerupt cariera”, a explicat Alina Bica.
 
Fosta şefă DIICOT consideră în continuare Codul Penal ca fiind „corect şi bun”, dar în măsura în care este aplicat cu bună credinţă. „Eu am considerat ca aceasta reglementare preluata ca definitie din vechiul cod penal, inventata de Vintila Dongoroz, parintele dreptului penal, este predictibiola, deoarece 4 ani la facultate si 18 ani in profesie aceasta indeplinire defectuoasa am aplicat-o ca un act facut cu incalcarea legii, cu intentie directa si aveai probe si cu beneficiul de care functionarul stia. Ori, sa ma trezesc, nu numai in situatia mea… sa spui ca o persoana a primit aplauze si pentru asta era abuz sau o persoana trebuia sa intuiasca un viitor… mintea mea nu era pregatita pentru aceasta perversitate, imi pare rau. Am sustinut această definitie si mi-o asum, dar daca mi-as fi inchipuit ca ceea ce am infatat in facultate si ce a dat practica judiciara se schimba peste noapte, as fi reconfigurat definitia”, a comentat Alina Bica.