Elena Udrea: „Dacă ce a făcut Tiberiu Niţu este ilegal, demisia nu ar trebui să îl scutească de un dosar penal”

Elena Udrea a declarat, marţi, la România TV, că motivul pentru care Tiberiu Niţu a fost "înlăturat mai devreme" din funcţia de procuror general ar putea fi legat "de viitoarele numiri în fruntea instituţiilor justiţiei". Mai mult, spune aceasta, dacă ce a făcut Niţu este ilegal, dacă fapta lui este similară cu cea a lui Gabriel Oprea," demisia nu ar trebui să îl scutească de un dosar penal, eventual de complicitate la abuz în serviciu".

02 feb. 2016, 18:18
Elena Udrea: „Dacă ce a făcut Tiberiu Niţu este ilegal, demisia nu ar trebui să îl scutească de un dosar penal”

Fostul ministru al Turismului a declarat, marţi seară, la România TV, că nu este prietena lui Tiberiu Niţu, pe care l-a criticat adesea, însă observă o anumită presiune făcută la adresa fostului procuror. Mai mult, consideră Elena Udrea, „s-a dorit înlăturarea mai devreme a lui Niţu, iar motivul poate fi legat de viitoarele numiri în fruntea instituţiilor justiţiei”.

Eu ma uit la faptul ca mai toti sefii de institutii au fost schimbati. Fostul sef DIICOT, Alina Bica, are vreo zece dosare penale si niste arestari la activ. Fostul sef ANI are si el nu stiu cate dosare, a stat cateva luni prin puscarie si a fost schimbat, domnul Nitu mai era in functie, acum si-a dat si el demisia. Ajungand la motivul demisiei lui Tiberiu Nitu, nici eu nu ii sunt prietena si l-am criticat pentru greselile pe care le-a facut. Cred ca era un procuror slab. Dar plecand de la motivul demisiei sale, parerea mea este ca si daca era acuzat pentru ca a folosit coloane ilegale, fapta de abuz in serviciu, este o fapta care nu este nicaieri in Europa, doar in Romania exista.

Daca este vinovat Gabriel Oprea ca a folosit coloana oficiala, domnul Nitu ca a beneficiat de ea, eu ma intreb de ce nu este vinovat si domnul Toba, de la care astept demisia pentru faptul ca a pus la dispozitia celor doi aceste coloane oficiale, in mod ilegal. Presiunea care s-a făcut asupra lui Tiberiu Niţu poate duce la concluzia că s-a dorit înlăturarea mai devreme a dânsului. Oricum ar fi plecat în trei luni. Motivul îmi este greu să-l intuiesc. Poate fi legat de viitoarele numiri în fruntea instituţiilor justiţiei„, a spus Elena Udrea la România TV.

Aceasta consideră că dacă se dovedeşte că este ilegal faptul că Tiberiu Niţu a folosit coloanele oficiale, atunci ar trebui să i se deschidă dosar penal. „Daca ce a facut e ilegal, daca fapta dansului este similara cu cea a domnului Oprea, demisia nu ar trebui sa il scuteasca de un dosar penal, eventual de complicitate la abuz in serviciu„, a mai spus Udrea la România TV.

Întrebată dacă s-ar mai fi ajuns la situaţia în care Niţu să îşi dea demisia, dacă Victor Ponta ar fi fost premier, Elena Udrea a răspuns: „Nu, nu cred ca s-ar fi ajuns la demisia lui Nitu, pentru ca a fost propunerea lui Ponta, o propunere pe care eu o consider total neinspirata din punctul de vedere al profesionalismului domnului Niţu”.

 

Fostul ministru al Turismului a scris şi pe Facebook despre demisia lui Tiberiu Niţu. „Procurorul General Nitu si-a dat demisia de onoare. Desi nu era acuzat de nimic si, desi chiar el spune ca nu a facut ceva ilegal, zice ca a plecat ca sa nu expuna criticilor publice institutia pe care o conduce.

Chiar si asa suntem in urmatoarea situatie. Fie fapta sa este penala, ca in cazul lui Oprea si atunci DNA tot trebuie sa ii faca dosar, fie toata lumea se multumeste cu aceasta demisie, dar atunci nici Oprea nu mai poate fi acuzat. Altfel, daca lucrurile sunt tratate diferit, inseamna ca tot acest circ cu abuzul in serviciu pentru ca niste ministri ( Procurorul General are rang de ministru) au avut insotitori de la Poilitie fara drept, a fost facut pentru schimbarea lui Nitu. Dar oare de ce atata graba cand oricum mai avea de stat in functie trei luni? De ce oare nu isi da demisia si domnul Toba, cel care a pus la dispozitia celor doi coloanele ilegale?„, a scris Elena Udrea, pe Facebook.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu, despre DEMISIA lui Tiberiu Niţu: „E aproape un ŞANTAJ, a fost îndepărtat din funcţie”

Procurorul general Tiberiu Niţu şi-a dat marţi demisia din funcţie, ca un „gest de responsabilitate şi onoare”, conform unei declaraţii oficiale a acestuia.

Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activității mele în fruntea Ministerului Public, la fel și datele din bilanț care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condițiile în care numele meu și funcția pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc, am decis — ca un gest de responsabilitate și onoare — să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție„, precizează Nițu într-un comunicat.

Demisia procurorului general vine după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. În dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, se arată că procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie — noiembrie 2015.

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat, marți, că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general.

CITEŞTE ŞI: Prim-adjuncul procurorului general, Bogdan Licu, va prelua interimatul la conducerea Parchetului General