Elena Udrea, prima reacţie după condamnarea la 6 ani de închisoare în Gala Bute: „Nu ştiu dacă mă predau sau vin ei să mă ia”

Fostul ministru Elena Udrea se întoarce în puşcarie. Judecătorii ÎCCJ au decis să menţină decizia primei instanţe care a condamnat-o la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

07 apr. 2022, 14:45
Elena Udrea, prima reacţie după condamnarea la 6 ani de închisoare în Gala Bute: „Nu ştiu dacă mă predau sau vin ei să mă ia”

Elena Udrea se intoarce dupa gratii. Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a respins contestatia in anulare in dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Turismului ramane astfel cu decizia prin care a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, pentru luare de mita.

„Cu majoritate, respinge, ca nefondate, contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017.

Constată că, prin încheierea nr. 210 din data de 19 decembrie 2018 pronunţată în dosarul nr. 3168/1/2018, reunit la prezenta cauză, s-a dispus admiterea cererii formulate de contestatorul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată în dosarul nr. 2303/1/2017 de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare.

Constată că, prin încheierea din data de 20 decembrie 2018, s-a dispus suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație ți Justiție în dosarul nr. 2303/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației în anulare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel la plata sumei de câte 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 627 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 aprilie 2022. Cu opinie separată a preşedintelui completului, în sensul de a se dispune: Admiterea contestațiilor în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017; Desființarea în parte a deciziei penale contestate, numai în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria;

Dispune rejudecarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție numai cu privire la condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, precum şi a apelurilor declarate de inculpații Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel şi părţile civile SNTGN Transgaz SA, SPEEH Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA, numai cu privire la acţiunea civilă exercitată împotriva inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, Societatea Naţională a Apelor Minerale SA şi Romgaz S.A. împotriva sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație ți Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015. Anulează formele de executare emise în baza sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație ți Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, numai în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria; Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale atacate; În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestațiilor în anulare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanţei.

Potrivit România TV, înaninte de pronunţarea instanţei, Elena Udrea a mers la bancă.

Întrebată ce va face mai departe, Elena Udrea a spus că „Nu ştiu dacă mă predau sau vin ei să mă ia”.

Potrivit unor surse, Elena Udrea va fi încarcerată la Penitenciarul Rahova.

Procurorii DNA au acuzat-o pe Elena Udrea că a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Liberiu Tudor Breazu au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Citeşte şi: Elena Udrea: Traian Băsescu este o instituţie. Nu a spart seminţe la Cotroceni, a discutat cu Biden. Ce s-ar întâmpla dacă salvarea care l-a luat de la Bruxelles îl ducea la Moscova?

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Elena Udrea mai era acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

În primă instanţă, în iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. În plus, ICCJ a decis confiscarea sumei de un milion de lei din averea Elenei Udrea.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat la rândul său la 5 ani de închisoare cu executare, pedeapsă la care se adaugă confiscarea unei sume de 3 milioane de lei.

Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fosta şefă CNI, Ana-Maria Topoliceanu şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu au primit pedepse cu suspendare.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de 4 ani cu suspendare, iar Dragoş Botoroagă, administratorul uneia dintre firmele implicate, a fost condamnat la 2 ani şi jumătate cu suspendare.

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat în primă instanţă.