Elevă din România admisă la Stanford, despre relevanța examenului de Bacalaureat: „Este un examen din inerție, că nu are o direcție clară și că servește mai multe scopuri, fără a-l servi pe niciunul pe deplin”

Ariana Dudună, fost președinte al Asociației Elevilor Constanța și recent admisă la Stanford, spune că examenul de Bacalaureat ar trebui modificat sau eliminat pentru anumite categorii de liceeni.
Alina Costache
23 mai 2024, 11:29
Elevă din România admisă la Stanford, despre relevanța examenului de Bacalaureat: „Este un examen din inerție, că nu are o direcție clară și că servește mai multe scopuri, fără a-l servi pe niciunul pe deplin”
Ce spune o româncă admisă la Stanford despre Bacalaureat

Peste 140.000 de absolvenți de clasa a XII-a se pregătesc pentru sesiune din iulie a examenului de Bacalaureat, un examen de care depinde inevitabil parcursul vieții lor.

Recent, Asociația Elevilor din Constanța, devenită între timp Uniune Națională, ceruse renunțarea la examenul de Bacalaureat în forma actuală, pentru că presupune memorarea de cantități uriașe de materie pe de rost, și regândirea examenului într-o formă modernă.

Ariana Dudună, fost președinte al AEC, a fost admisă la Universitatea Stanford recent și este o susținătoare a acestei idei.

„Consider că examenul din vară de Bacalaureat din România la momentul actual este un examen din inerție, că nu are o direcție clară și că servește mai multe scopuri, fără a-l servi pe niciunul pe deplin. Dacă bacalaureatul ar servi scopul de a fi un examen care atestă finalizarea liceului, atunci ar trebui să fie susținut la mai multe materii, nu doar la trei, poate chiar la toate materiile pe care le studiezi din timpul liceului și ar trebui să se desfășoare pe mai mult timp”, a explicat Ariana Dudună, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Sesiunea specială de Bacalaureat 2024. Subiectele și baremele la Matematică și Istorie au fost publicate

Tânăra subliniază faptul că un alt scop pe care examenul național îl servește, dar nu pe deplin, este acela de examen pentru intrarea în învățământul superior.

„În mod evident, dacă eu susțin astăzi bacalaureatul și peste 20‑30 de ani doresc să merg la universitate, o să conteze nota de la bacalaureat, în condițiile în care se schimbă ghidul de subiecte, dificultatea lor, și poate peste 20 de ani aș fi putut să învăț mai bine. Nu este corect ca un singur examen să decidă viitorul copilului, în învățământ superior și nu doar al copilului, ci și al viitorului adult pe vecie”, spune Ariana Dudună.

Eleva eminentă spune că examenul de Bacalaureat ar trebui să fie susținut numai de elevii care își doresc să meargă în învățământul superior.

„Acum, majoritatea elevilor trebuie să susțină bacalaureatul nu doar pentru că vor să meargă în învățământul superior, ci și pentru că avem acel COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) care nu le permite să muncească aproape nicăieri, fără bacalaureat”, a declarat Ariana Dudună.

Citește și: Schimbare uriașă la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Premieră în corectarea lucrărilor examenelor naționale

Tânăra susține că locurile de muncă oferite casierilor de la un magazin alimentar, o meserie care nu ar trebui să presupună multă calificare, presupune însă obligatoriu o diplomă de Bacalaureat.

„Din această perspectivă, pentru că bacalaureatul servește trei funcții diferite cea de examen de finalizare a învățământului liceal, cea de examen de intrare în învățământul superior și cea de examen, până la urmă, pentru intrarea pe piața muncii, (unde nu este de suficientă libertate pentru că nu îi permite angajatorului angajatorului să angajeze personalul după cum consideră de cuviință) spun eu că servește trei scopuri, însă pe niciunul pe deplin”, a mai afirmat eleva.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Arad. Un bărbat și-a ucis cu sânge rece soția, după care și-a pus capăt zilelelor. Cei doi au fost găsiți de fiul lor: „Tati a omorât-o pe mami” / FOTO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Peștele care conține mult mercur. Nu este recomandat ca femeile însărcinate sau copiii să-l mănânce
Capital.ro
SALARIU obligatoriu în România. S-au stabilit NOILE REGULI de la UE
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Spynews
Anunț de ultimă oră! Val de aer tropical în România! Temperaturi caniculare în țară, după furtuni
Spynews
Bianca Iordache a fost externată! Bruneta și fetița ei au ajuns acasă după naștere. Imagine emoționantă / FOTO
Evz.ro
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
„Tati a omorât-o pe mami” Crimă înfiorătoare în Arad! Un bărbat în vârstă de 77 de ani și-a ucis soția, iar apoi s-a sinucis
Capital.ro
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
StirileBZI
Se interzic telefoanele mobile! Unde exact se aplică în România
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Intervenții Salvamont: 25 de apeluri în 24 de ore pentru salvarea turiștilor montani
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?