Elevii au dat în judecată Ministerul Educaţiei. Motivul: cei cu media sub 5 la Evaluare nu au dreptul să urmeze liceul

Publicat: Luni, 30 Septembrie 2019 18:38 // Actualizat: Luni, 30 Septembrie 2019 18:38 // Sursa: romaniatv.net

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) au dat în judecată Ministerul Educaţiei şi au cerut anularea prevederilor ordinului de ministru prin care elevii cu media sub 5 la admitere nu pot urma cursurile unui liceu, ci numai ale unei şcoli profesionale.

Foto: a1.ro

"Luni, 30 septembrie, Asociaţia Elevilor din Constanţa a acţionat în instanţă prevederea din Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.948/2019 privind dreptul elevilor care obţin media sub 5,00 la admitere de a urma un liceu, având în vedere efectele discriminatorii pe care le are faţă de elevi, dar şi faptul că denotă o atitudine de tipul 'ascundem gunoiul sub preş'", au precizat reprezentanţii elevilor, într-un comunicat de presă.

Pe 5 septembrie a fost publicat ordinul de ministru privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal, iar acesta a suferit unele modificări.

"Anul acesta, actul normativ aduce o noutate faţă de anul trecut, în sensul în care, conform art. 2, alin. (10), al Ordinului, elevilor care nu obţin peste media 5.00 în cadrul admiterii în învăţământul liceal nu le mai este permis să urmeze un liceu, fiind nevoiţi să meargă la o şcoală profesională sau să abandoneze şcoala", susţin elevii.

Elevii care obţin sub 5 la evaluarea naţională să meargă direct la şcoala profesională

AEC susţin că Evaluarea Naţională ar trebui să aibă un rol pur statistic, precum evaluările din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, pentru că probele susţinute nu sunt de natură să orienteze elevii din punct de vedere profesional.

"La acest moment, accentul trebuie să fie pus pe cauzele pentru care elevii obţin sub media 5,00 la admitere, şi nu asupra efectului", precizează reprezentanţii elevilor.

"Recomandăm Guvernului României să se preocupe de susţinerea elevilor aflaţi în situaţii de risc, de regândirea sistemului de orientare profesională din învăţământ, precum şi de alinierea programei şi planurilor-cadru cu formule care să asigure libertatea elevilor de a îşi urma drumul ales în viaţă, fără a fi constrânşi în niciun fel, dar nici aglomeraţi cu informaţie în volume foarte mari, aspectele practice lipsind cu desăvârşire", se subliniază în comunicat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
AEC asociatia elevilor din constanta medie Evaluare Naţională
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
25 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H