Elevii care intră în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în septembrie vor învăța pe manuale aprobate în 2004, înainte să se fi născut

În mai puțin de o lună, școlile din România își deschid din nou porțile. Situația învățământului românesc nu s-a schimbat însă cu nimic. Și anul acesta elevii vor învăța din manuale vechi, aprobate în urmă cu aproape 20 de ani, când nici nu erau născuți.

14 aug. 2023, 12:22
Elevii care intră în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în septembrie vor învăța pe manuale aprobate în 2004, înainte să se fi născut
Nici în anul școlar 2023-2024, ale cărui cursuri încep pe 11 septembrie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, elevii de liceu din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a nu vor avea manuale noi. Vor învăța tot pe cele aprobate în anul 2004, cu mult timp înainte să se fi născut, scrie Edupedu.ro.Este vorba despre primele trei generații care au făcut clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial. Cu toate acestea, și anul acesta vor primi manuale avizate de Ministerul Educației în 2004, adică de aproape 20 de ani, când ei nici nu erau născuți.
Citește și: Burse 2023. Bursa de performanţă, majorată la 500 de lei pe lună, bursa de excelenţă-3000 de lei pe lună

Pentru ei, reforma curriculară a fost oprită de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a luat decizia să nu aprobe planurile-cadru pentru liceu în anul 2021, din cauză că „au fost primite prea multe propuneri de modificare” în sesiunea de dezbatere publică. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul de atunci anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”, ca mai apoi tot Cîmpeanu să spună că vor fi gata pentru toamna lui 2022. Apoi următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023.

Citește și: Calendar an şcolar 2023-2024. Când iau elevii vacanța de ski în București

Cele mai recente declarații, din partea actualului ministru Ligia Deca, sunt că abia în anul 2025 vor fi gata de implementare noile planuri-cadru de liceu, cu programele și manualele aferente.