Elevii claselor a XI-a şi a XII-a cer manuale şcolare gratuite: „Ministerul Educaţiei nu respectă legea”

Elevii de clasele a XI-a si a XII-a nu primesc manuale şcolare gratuite, deşi noua lege a educaţiei intrată în vigoare la începutul anului 2011 prevede această gratuitate. Consiliului Naţional al Elevilor şi Asociatia Elevilor din Constanta acuză Ministerul Educaţiei că nu respectă legea.

19 aug. 2015, 16:35
Elevii claselor a XI-a şi a XII-a cer manuale şcolare gratuite: „Ministerul Educaţiei nu respectă legea”

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța se declară îngrijorați și profund dezamăgiți de atitudinea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, care refuză să acorde manuale școlare gratuite pentru elevii care studiază în clasele a XI-a și a XII-a în unitățile de învățamânt de stat.

„Constituția României, republicată, consacrează la art. 32 alin. (4) caracterul gratuit al învățământului de stat, care este reluat și în Legea Educației Naționale, la art. 9 alin. (3). În conformitate cu art. 69 alin. (4) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, elevii și profesorii din învățamântul de stat beneficiează de manuale școlare gratuite, nefăcându-se vreo distincție între ciclurile de studiu.

CITEŞTE ŞI Ministrul Educaţiei: Elevii vor începe şcoala mai devreme din 2016

Încă de la intrarea în vigoare a noii legi a educației, la începutul anului 2011, ministerul educației a refuzat să pună în aplicare prevederile legale, neacordând elevilor din clasele a XI-a și a XII-a manuale școlare gratuite, astfel privându-i pe aceștia de un învățământ de calitate.

În perioada următoare, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și cei ai Asociației Elevilor din Constanța vor avea întâlniri cu conducerea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în cadrul cărora vor solicita respectarea legii și acordarea manualelor școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a, începând cu acest an școlar”, se arată într-un comunicat al CNE şi AEC.

Nu este tolerabil ca după 4 ani de la aprobarea Legii Educației Naționale, elevii din învățământul preuniversitar postobligatoriu încă să fie nevoiți să îşi cumpere propriile manuale, cu toate că educația e gratuită. Din păcate situația este cel puțin acceptabilă doar în colegiile naționale şi liceele din zone urbane unde elevii au posibilități, în timp ce elevii dezavantajați trebuie să învețe după ce manuale găsesc sau chiar deloc. Mă întreb de ce ne mirăm că avem rezultate slabe la evaluări şi o cotă mare de analfabeți funcționali, când nici măcar minimul necesar, suportul de curs, nu îl oferim. Peste doua miloane de elevi au fost păgubiți în ultimii patru ani în acest mod, iar situația nu mai poate să rămâna aşa” a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Horia-Șerban Onița.

Prin refuzul de a acorda manuale școlare gratuite elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, ministerul educației aduce atingere, în mod flagrant, unui drept fundamental al elevilor, acela la un învățamânt de calitate. Costul pentru pachetul de manuale pentru elevii din ciclul liceal superior este de aproximativ 400 de lei, o sumă considerabilă pe care, din cauza condițiilor economico-sociale, multi elevi nu o au, aceștia fiind nevoiți să învețe fără suport de curs, lucru de neconceput într-o țară în care învățământul de stat este gratuit și constituie, conform legii, prioritate națională. Nerespectarea legii nu mai trebuie tolerată„, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.