Elevii condamnă încercările de amânare a concursurilor pentru directorii de şcoli

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) apreciază inițiativa Ministerului Educației de a organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli ca fiind necesară dezvoltării sistemului de învățământ preuniversitar și critică încercările anumitor politicieni de a păstra înregimentarea politică a școlilor, bazată nu pe competențe, ci doar pe interese politice.

18 sept. 2016, 20:09
Elevii condamnă încercările de amânare a concursurilor pentru directorii de şcoli

„La opt ani de la ultimul concurs, directorii școlilor din România vor fi aleși pe criterii obiective, după ce își dovedesc aptitudinile manageriale, concurs organizat conform Metodologiei elaborate de un grup de lucru din care au făcut parte și reprezentanții elevilor care a fost aprobată de ministrul educației. Generațiile din ultimii ani au avut parte de directori numiți politic, în baza unei ironice „detașări în interesul învățământului””, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Național al Elevilor.

Elevii susţin că „toate partidele politice care au fost la guvernare și nu au organizat concursurile pentru directori când era necesar sunt părtașe la stagnarea sistemului de învățământ românesc în zone celor mai slab performante sisteme educaționale din Europa”.

„Considerăm că încercarea doamnei Ecaterina Andronescu, președinte al Comisiei de Învățământ a Senatului României și fost ministru al educației, de a solidifica prezența și puterea politicului în școala românească, invocând motive puerile și tendențioase reprezintă un atac la adresa dezvoltării sistemului nostru de învățământ”, se mai arată în documentul citat.

CNE susţine că nu există argumente temeinice pentru amânare concursurilor, „având în vedere că era imperios să se organizeze cu mult timp în urmă și că aptitudinile testate țin în mare măsură de capacitățile manageriale dobândite în timp”. „Concomitent, trebuie avut în vedere faptul că ipoteza imposibilității pregătirii pentru examen a directorilor actuali ar demonstra, implicit, că aceștia nu au asimilat cunoștințe pe care trebuie să le aplice din funcția pe care o dețin în prezent, și deci inerent ar trebui schimbați din funcție”, potrivit comunicatului emis de Consiliul Național al Elevilor.

„Este profund eronat ceea ce se întâmplă la momentul actual, prin prisma faptului că încă o dată reprezentanții politici își văd propriile interese de partid, nerespectând etica și decența profesională. Tragem un semnal de alarmă că în cazul în care acest amendament este aprobat, Senatul României va da încă o lovitură dură educației din România. Evident, organizarea concursurilor în 2017 ar fi de bun augur pentru partidele care ar dori să fie atunci la guvernare și să le organizeze după bunul lor plac. În cazul în care amendamentul va trece de plenul Senatului, ne vom adresa Președintelui României pentru reexaminare”, a declarat Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

CITEŞTE ŞI: Mircea Dumitru, despre amânarea concursurilor pentru directorii de şcoli: Politicul nu vrea să piardă controlul asupra şcolilor