Elevii de la Gheorghe Lazăr au făcut lanț uman de la școală până la prima sală de păcănele. Agenția de pariuri sportive se află la doar 150 de metri de unitatea de învățământ

Mai mulți elevi din București au făcut lanț uman de la școală până la cea mai apropiată sală de păcănele. Era la doar 150 de metri distanță.

28 nov. 2023, 16:59
Elevii de la Gheorghe Lazăr au făcut lanț uman de la școală până la prima sală de păcănele. Agenția de pariuri sportive se află la doar 150 de metri de unitatea de învățământ
Zeci de elevi de la Lazăr au făcut un lanț uman de 150 de metri până la cea mai apropiată sală de păcănele de școala lor sursa: Libertatea

Potrivit unui sondaj „Salvați Copiii”, 14% dintre minorii între 10 și 17 ani spun că au jucat pe bani la păcănele sau într-o agenție de pariuri. Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul jocurilor de noroc și a publicității agresive, organizația a mobilizat mai mulți elevi care s-au prins într-un lanț uman de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” până la cea mai apropiată sală de jocuri de noroc, aflată la doar 150 de metri depărtare. Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament cere ca distanța între acestea și școli să fie de peste 300 de metri, scrie libertatea.ro.

Salvați Copiii a lansat o campanie de conștientizare cu privire la accesul minorilor la jocurile cu noroc, numită „Joacă, nu jocuri”. În cadrul acesteia a realizat și un sondaj, eșantionul fiind de 1.000 de elevi. Vizualul campaniei lansate de asociație, expus deja prin bannere lângă reclamele la păcănele și în apropierea școlilor partenere, este reprezentat de emoji-ul cu farfuria goală, prin care influencerul Silviu Faiăr își încurajează comunitatea să atragă atenția creatorilor de conținut care colaborează cu cazinouri.

Citește și: Poştaş din București, trimis în judecată după ce a furat peste 140.000 de lei din banii de pensii. Peste 90.000 i-a jucat la păcănele

„Se apelează la toate vârstele, începând de la 18 ani, iar oamenii care sunt influenceri și au 18-20 de ani, în mod evident că au și foarte mulți urmăritori minori, lucru care nu a părut vreodată să deranjeze industria de jocuri de noroc”, a declarat Faiăr într-un interviu pentru sursa citată.

Zeci de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, unul dintre liceele partenere „Salvați Copiii” în această campanie, s-au adunat în sala de festivități a liceului pentru a asculta rezultatele sondajului.

Un elev s-a arătat neîncrezător în rezultatele campaniei, susținând că nu te poți pune cu publicitatea la jocurile de noroc: „Nu mai bine creștem conștientizarea în tândul tinerilor asupra efectelor dependenței?”.

După conferință, elevii s-au luat de mâini și s-au așezat într-un lanț uman, de la liceu, până la cea mai apropiată sală de jocuri de noroc și pariuri sportive.

Între școală și sala de păcănele sunt doar 150 de metri, adică două minute de mers pe jos, potrivit Google Maps. A fost nevoie de doar 50 de elevi care să se țină de mână ca să ajungă în fașa agenției.

Conform unui proiect legislativ, distanța dintre școli și sălile de jocuri de noroc ar trebui să fie de cel puțin 300 de metri. Proiectul a fost aprobat de Senat în luna martie, dar nu a fost încă adopotat, fiind încă în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, din luna mai a acestui an.

Citește și: A distrus un aparat de păcănele şi a ajuns în instanţă. După ce a rămas fără bani, acum trebuie să achite şi paguba de 3.500 de lei

Gabriela Alexandrescu, președintele Salvați Copiii, a atras atenția și asupra impactului pe care îl are publicitatea la jocurile de noroc asupra minorilor. 56% dintre minorii chestionați au răspuns că în drmul lor spre școală observă publicitatea outdoor, care a numărat peste 2.700 de bannere în 2022.

Reclamele la televizor sunt cele mai ușor observate de elevi, 85% spunând că au fost expuși la astfel de conținut. Doar anul trecut au rulat 99 de zile de reclame la jocuri de noroc la televizor, potrivit datelor asociației.

Chestionarul mai arată și că minorii sunt influențați în principiu de anturaj, 40% dintre respondenți cunosc pe cineva care joacă, dar numai 37% au discutat cu un adult despre influența jocurilor de noroc.

Psihiatrul Emilian Voiculescu, prezent la eveniment, a explicat că nu există diferențe între dependența de jocuri de noroc și alte adicții.

„Cum alcoolul ne bea el pe noi, și nu noi pe el, jocul ne joacă pe noi și nu noi pe jocuri”, explică psihiatrul specializat în dependențe.