Elevii de la „Mihai Viteazu” întorc şcoala pe dos

În fiecare an, de ziua liceului, 8 noiembrie, la Colegiul Naţional Mihai Viteazu din Capitală, elevii "întorc" şcoala pe dos. Rolurile se inversează, profesorii trec în banca şcolarilor, iar copiii fac programul zilei. Proiectul a fost gândit în urmă cu mai bine de 10 ani şi este asemănător programului "Şcoala altfel", pe care Ministerul Educaţiei îl va implementa de anul acesta în unităţile de învăţământ.

17 ian. 2012, 10:24
Elevii de la „Mihai Viteazu” întorc şcoala pe dos

„Şcoala altfel” este un program dedicat activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, planificat pentru săptămâna 2-6 aprilie 2012. Profesorii, împreună cu părinţii şi elevii, au pregătit un program de activităţi atractive, de la vizite la muzee, vizionarea unor piese de teatru pâna la cercuri literare tematice şi competiţii sportive.

În acelaşi registru, se încadrează şi proiectul celor de la „Mihai Viteazu”, numai că programul lor special se desfăşoara într-o singură zi, de Sfântul Mihail şi Gavril.

„În fiecare an, din 2000, de ziua şcolii, se inversează rolurile. Activităţile se organizează de către elevi şi se circumscriu unei anumite teme. Prima ediţie a avut ca temă, strada şi oraşul”, a declarat, pentru RTV.NET, Sever Popa, directorul Colegiului Naţional Mihai Viteazu.

În urmă cu 12 ani, două profesoare de la „Mihai Viteazu” s-au gândit cum să facă atractive pentru elevi aniversările şcolii şi astfel s-a născut proiectul „şcoala pe dos”. „De obicei, toate aniversările se făceau prin forme care nu aveau priză la tineri, discursuri, adunări solemne, simpozioane. Astfel s-a născut ideea de a face ceva la care să participe şi elevii şi care să îi atragă. Aceast proiect chiar a prins la elevi, iar ei se implică în fiecare an în organizarea lui”, a mai spus Sever Popa.

Cât priveşte programul Ministerului Educaţiei, „Şcoala altfel”, directorul Colegiului consideră că o idee bună, însă nu este foarte mulţumit de faptul că această săptămână „altfel” se leagă de vacanţa de iarnă, ceea ce înseamnă o întrerupere de trei săptămâni de la studiu

„La prima ediţie poate că nu o să avem suficiente idei, experienţă, dar, ca idee, este bună. Însă nu ştiu dacă asta este cea mai bună variantă, o săptămână legată de cea de vacanţă. Acest lucru înseamnă o întrerupere de trei săptămâni a domeniului”, a conchis Sever Popa.

CITEŞTE ŞI „Şcoala altfel”, o ieşire din cotidian. Vezi ce au pregătit dascălii pentru această perioadă