Elevii de liceu au absolvit online: „Numai cine trece prin asta ne poate înţelege suferinţa”

Absolvirea liceului a fost, pentru fiecare dintre noi, un moment pe care n-o să-l uităm toată viața. O zi cu amintiri și gânduri de viitor, cu îmbrățișări și emoții.Promoția 2020 nu a avut parte de nimic din toate acestea. Au avut, cel mult, o “festivitate” online.

30 mai 2020, 10:47
Elevii de liceu au absolvit online: „Numai cine trece prin asta ne poate înţelege suferinţa”

Pentru prima dată în istoria Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, un liceu de elită din Bistrița, elevii și profesorii au asistat, în loc de absolvire, la niște panorame ale tristeții, într-o curte goală, cu elevii așteptând la garduri.

În jurul orei 11.30, câțiva profesori s-au adunat în curtea liceului pentru a celebra cumva această zi, care trebuia să fie ultima zi de școală a elevilor de clasa a XII-a. Ultimul clopoțel pentru absolvenții promoției 2020 a sunat într-o curte goală, acoperind liniștea tristă din această zi.

Cadrele didactice și elevii au urmărit un material video, transmis LIVE pe pagina de facebook a liceului, în care diriginții și șefii de promoție și-au luat rămas bun și au transmis mesajele de final de an. Un cadru didactic a rămas în curtea liceului, privind imaginile pe telefon, cântând imnul și salutându-și elevii de la depărtare.

Doi dintre cei mai buni elevi din județul Mureș sunt purtătorii de mesaj ai generației pe care o reprezintă.

Ștefan Manea, fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor Mureş, a absolvit Liceul Teoretic „Andrei Barseanu” din Târnăveni.

„Chiar dacă nu mai este tot acel tam-tam din curtea școlii, nu mai dăm drumul baloanelor, nu mai primim zecile de buchete de flori și nu ne mai îmbrăcăm festiv, nu sunt trist. Nu, nu fac parte din generația Covid 19. Ceea ce vreau să cred este că sunt parte a generației care a ajuns să aducă la suprafață toate carențele sistemului de învățământ în aceste aproape 3 luni, a generației care a făcut lumea să înțeleagă cât de important este să ieșim din zona noastră de confort și să ne adaptăm timpurilor în care trăim. Aesta este începutul, momentul T0 în care realizăm cât de în urmă suntem cu tot ceea ce înseamnă o educație modernă, echitabilă, incluzivă și digitalizată. Acum înțelegem importanța formării continue. Sunt sigur că din această promoție vor ieși la iveală nenumărabile minți geniale, care se vor afirma de-a lungul anilor și care vor demonstra, abia atunci, că nu am fost o generație „de sacrificiu”. Deci nu, nu sunt „generația Covid-19″ și nici nu voi permite să mi se spună așa. De ce? Pentru că știu că nu asta mă definește. Dar asta mă motivează să demonstrez contrariul”, a spus Ștefan Manea.

Alin Popoviciu este consilier onorofic al prefectului de Mureș şi absolvent al Liceului Teoretic „Gheorghe Marinescu” din Târgu Mureş.

„Cu lacrimi în ochi vă scriu aceste rânduri. Dragi colegi, sunteți o generație curajoasă! Este foarte greu să ne împăcăm cu ideea că această etapă importantă a vieții așteptată atât de mult, se încheie în asemenea fel, fără să ne imbrățișăm pentru ultima oară. Numai cine trece prin asta ne poate înțelege suferința. Pe cât de demoralizați suntem acum, pe atât de puternici să fim peste ani când le vom povesti copiiilor noștri că am trecut cu capul sus peste aceste momente. Gândul că ați făcut față acestor provocări să vă întărească credința că sunteți pregătiți pentru ceea ce vă va oferi viața de acum înainte. Indiferent cum au ales să ne catalogheze unii, voi să știți că suntem o generație frumoasă și vom aduce schimbarea! Suntem făcuți pentru a deveni cei mai buni! Per aspera ad astra!”, a transmis Alin Popoviciu.