Elevii harghiteni nu au primit încă lapte şi corn. Cum se scuză autorităţile

Elevii din judeţul Harghita nu primesc, la o lună de la începerea anului şcolar, lapte şi cornuri prin programul guvernamental, întrucât procedurile de achiziţie, care se desfăşoară separat pentru fiecare produs şi pentru fiecare localitate, sunt întârziate.

17 oct. 2013, 14:37
Elevii harghiteni nu au primit încă lapte şi corn. Cum se scuză autorităţile

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, joi, că este „foarte nemulţumit” de faptul că a trecut o lună de la începerea şcolii şi elevii din Harghita nu au primit lapte şi cornuri.

Sunt foarte nemulţumit. La mai bine de o lună de la începerea anului şcolar, unităţile de învăţământ şi în special elevii nu primesc aceste produse lactate şi de panificaţie. Fac un apel către Consiliul Judeţean, să urgenteze toate procedurile, pentru că, din cele ce am discutat cu preşedintele CJ, licitaţiile au avut loc în luna august şi mi-e foarte greu să cred că suntem deja trecuţi de jumătatea lunii octombrie, iar copiii nu primesc aceste produse, cu atât mai mult cu cât pentru unii dintre copii aceste produse constituie masa principală pentru ziua respectivă„, a spus prefectul judeţului Harghita, potrivit Mediafax.

La rândul său, preşedintele CJ, Borboly Csaba, a declarat că în judeţul Harghita este o situaţie aparte, întrucât, spre deosebire de celelalte judeţe, aici se organizează 67 de proceduri de achiziţii publice, pentru fiecare localitate, şi se fac separat licitaţii pentru lactate şi produsele de panificaţie.

Totodată, Borboly a invocat faptul că a lipsit de la conducerea instituţiei până în 12 august, în urma unei măsuri impuse de procurorii DNA care îl cercetează, în stare de libertate, pentru fapte de corupţie.

„Îmi exercit din nou funcţia de preşedinte începând din luna august, de atunci am putut să mă ocup de acest program. Anterior nu am putut urmări pregătirea programului. Trebuie luat în considerare faptul că în judeţul Harghita noi facem licitaţia separat pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, adică pentru cele 67 de localităţi”, a explicat Borboly Csaba, adăugând că aceste licitaţii se fac separat pentru ca „elevii să primească produse de calitate bună şi proaspete„, fiind încurajaţi producătorii locali.

Borboly a precizat că prima fază a procedurii de licitaţie publică s-a terminat, documentaţiile se află în curs de evaluare şi joi vor fi publicate la SEAP documentaţiile firmelor care corespund condiţiilor.

„Această procedură durează trei zile lucrătoare, iar după aceea, în termen de 11 zile, se pot încheia contractele cu firmele câştigătoare, dacă nu vor exista contestaţii”, a spus Borboly.

În judeţul Harghita, ar urma să beneficieze de programul „Lapte şi Corn” 37.534 de copii, din care 7.287 sunt preşcolari, 16.135 sunt elevi în clasele primare, iar 14.112 învaţă în ciclul gimnazial.