Elevii nu vor avea transport gratuit spre școală în anul şcolar 2021 – 2022. Avertismentul transportatorilor

"Transportul gratuit al elevilor, rămâne “în aer”", scriu reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. într-un comunicat de presa.

08 sept. 2021, 16:39
Elevii nu vor avea transport gratuit spre școală în anul şcolar 2021 – 2022. Avertismentul transportatorilor

Elevii nu vor avea transport gratuit spre școală în anul şcolar 2021 – 2022, avertizează FORT. Transportatorii cer Guvernului „să asigure fondurile necesare pentru aplicarea gratuității și pentru transportul elevilor scolarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, iar compensarea acestui serviciu gratuit oferit de către transportatori să se facă la adevărata valoare ce trebuie să asigure acoperirea costurilor operaționale, evitând dumping-ul impus”.

„Înainte de începerea activitații școlare, elevii și transportatorii sunt din nou puși în fața unui conflict de către Guvern, atât pentru faptul că gratuitatea nu este de fapt acordată cât și pentru că firmele de transport nu ar putea să o asigure, din cauza tarifelor de dumping impuse de actul normativ, respectiv din cauza faptului că nu au fost prevăzute sumele compensatorii pentru aceasta prestație”, se arată în comunicatul FORT.

Transportatorii fac referire la excepția de neconstituționalitate trimisă de Avocatul Poporului către Curtea Constituțională a României pentru prevederile OUG 50/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011.

„În urma sesizării transmise de Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. și de mai multe asociații ce reprezintă interesele elevilor, Avocatul Poporului a confirmat faptul că prevederile OUG 50/2021 contravin textelor constituționale consacrate în art.16, alin.1, art.32, alin.1 și art.49, alin.1 din cauza faptului că proiectul OUG nu a fost transmis la Consiliul Economic și Social pentru aviz, dar și din motiv de discriminare raportat acordării “gratuității” prevăzute de legiuitor. Transportatorii rutieri au încercat, înainte de promovarea OUG 50, să poarte un dialog constructiv pe acest subiect cu Ministerul Educației însă aceștia au fost din nou total dezinteresați de argumentele F.O.R.T.”, se mai arată în comunicat.

Potrivit edupedu.ro, decontarea transportului pentru elevi a fost reglementată prin Ordonanța de Urgență nr 50/2021, iar Ministerul Educației a emis un ordin de ministru pentru a reglementa normele de aplicare și metodologia de decontare a navetei.