Elevii nu vor face teste din salivă pentru depistarea COVID-19 nici săptămâna viitoare

Testarea elevilor din salivă pentru depistarea COVID-19 nu va fi făcută nici săptămâna viitoare în condiţiile în care numărul infectărilor cu virusul SARS-COV 2 s-a înmulţit alarmant în România în ultimele zile. Tot mai multe clase şi grupe de grădiniţă îşi mută cursurile în online pentru că a crescut mult numărul copiilor depistaţi pozitiv cu COVID-19. Din cauza neînţelegerilor dintre autorităţi şi distribuitorii de teste, nici săptămâna viitoare nu vor ajunge în şcoli testele COVID din salivă.

21 ian. 2022, 10:25
Elevii nu vor face teste din salivă pentru depistarea COVID-19 nici săptămâna viitoare

Elevii nu vor face teste din salivă pentru depistarea COVID-19 nici săptămâna viitoare. Vineri, 21 ianuarie, se împlinește termenul de 10 zile în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ar trebui să dea un răspuns în privința licitațiilor contestate de două firme care urmau să livreze teste din salivă pentru depistarea COVID-19 în rândul elevilor în şcoli. Chiar dacă vineri va fi anunțată oficial o decizie, nu e suficient timp pentru distribuirea testelor către școli și apoi către părinți, până marți când elevii revin la școală, potrivit edupedu.ro.

S-a ajuns în această situaţie după ce două firme au depus contestație la licitație în data de 10 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Ovidiu Zară, spunea pentru Edupedu.ro că testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli, din cauza contestației la procedura de licitație. Adică nu mai devreme de 24 ianuarie.

Mai mult, Ovidiu Zară avertiza că livrările ar putea întârzia și mai mult pentru că „decizia CNSC poate fi atacată cu plângere”.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu îl somează de urgență pe Raed Arafat privind lipsa testelor de salivă din şcoli: „Este un lucru foarte grav. Este un lucru îngrijorător.”

După ce decizia e anunțată, dacă firmele ar fi declarate câștigătoare ar trebui să livreze testele către DSU în aceeași zi și apoi DSU să le trimită la Inspectoratele județene din țară. Apoi, testele ar trebui livrate şcolilor, şi mai departe împărţite elevilor sau părinților pentru testarea copiilor în zilele de luni și joi.