Elevii olimpici, scutiți de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Care este procedura + documentele necesare

Ministerul Educației a intervenit cu schimbări în procedura de admitere la liceu, în 2022. Sorin Cîmpeanu a decis simplificarea mecanismului de admitere pentru elevii olimpici. 

10 iun. 2022, 16:36
Elevii olimpici, scutiți de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Care este procedura + documentele necesare

În baza Ordonanței de Urgență nr. 69 din 26 mai 2022, elevii olimpici pot intra la liceu fără să mai dea Evaluarea Națională, la finalul clasei a VIII-a. Ministerul Educației a trimis deja școlilor procedura de admitere pentru cazurile speciale, informează EduPedu.ro.

Pentru înscrierea la liceu fără „probă de concurs”, părinții elevilor care au participat la olimpiade școlare trebuie să depună cererea de înscriere, cartea de identitate și documentele doveditoare premiului obținut la olimpiadă, plus foaia matricolă cu media din gimnaziu.

Elevii premiați la olimpiade își vor exprima opțiunile în privința claselor la care vor să fie admiși la liceu conform unei liste de corespondență între olimpiadele la care au câștigat premii și profilele de liceu. Lista a fost anunțată deja de Ministerul Educației.

Procedura de înscriere încă nu a primit și un calendar. În prezent, cert este că elevii vor depune dosarul la liceul unde vor să fie înscriși.

Vezi AICI și AICI procedura de înscriere, plus documentele necesare.

 

Schimbări majore în sistemul de educație din România

 

În noul an școlar, fiecare elev va trebui să aibă la fiecare materie un minimum de note, pe sistemul „n+3″, a transmis ministrul Cîmpeanu. În notarea elevilor, cadrele didactice vor avea deplină autonomie, a mai punctat oficialul de la Educație.

De asemenea, Cîmpeanu a mai vorbit și despre vacanța din februarie. În 30 de județe, aceasta va fi stabilită pentru ultima săptămână din februarie 2023, în 10 județe va fi programată pentru cea de-a treia săptămână, iar în două județe, în cea de-a doua săptămână.

În plus, ministrul a venit cu precizări legate de evaluarea standardizată. „Nu va înlocui notele și tezele”, a transmis oficialul Guvernului Nicolae Ciucă.