Elevii pășesc în domeniul contabilității. Rezultate remarcabile după participarea la Concursul de Cultură și Educație financiar-contabilă

Elevii care au obținut cele mai bune rezultate la Concursul de Cultură și Educație financiar-contabilă, desfășurat la nivelul Municipiului București, la faza județeană, au fost premiați, marți, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Capitală.

09 mai 2023, 18:22
Elevii pășesc în domeniul contabilității. Rezultate remarcabile după participarea la Concursul de Cultură și Educație financiar-contabilă

La eveniment au participat reprezentanții liceului, dar și conducerea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, președintele CECCAR București, Aurel Andrei și vicepreședintele Robert Șova, dar și Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

„Împreună cu domnul ministru secretar de stat Lixandru și domnul vicepreședinte CECCAR Șova am discutat și am pus la punct un concurs care să aibă drept grup țintă elevii claselor a 11-a de la profilul activității economice și mai precis partea de contabilitate pentru că există concursuri, dar nu atât de aplicat, e partea de contabilitatea, educație financiară cu partea aplicativă”, a afirmat directoarea Colegiului Economic „Virgil Madgearu”.

Când va avea loc faza națională a concursului

Elevii din 35 de județe au răspuns afirmativ invitației de a se înscrie în concurs. Pentru la anul se dorește o prezență de 100% la nivel național. Vorbim de un concurs interdisciplinar fiindcă face referire la cunoștințe teoretice și practice din domeniul contabilității. Abilititățile de folosire a calculatorului în contabilitate nu sunt excluse.

Circa 80 de elevi vor participa la faza națională, iar primii cei mai buni care vor avea cel mai mare punctaj vor primi premii. Această etapă a concursului va avea loc pe data de 17 iunie.

„Cu sprijinul domnului secretar de stat, cu sprijinul domnului vicepreședinte Șova, împreună am organizat acest concurs pentru viitorii experți contabili, sperăm noi, deoarece acest element important din viața dânșilor nu înseamnă decât un prim pas în cariera pe care poate să o îmbrățișeze în acest domeniu financiar-contabil”, a spus președintele CECCAR București, Aurel Andrei, potrivit infofinanciar.

„Acest concurs, spre deosebire de alte concursuri care se bazează doar pe educația financiară, se referă la educația financiar-contabilă care înseamnă ceva mult mai complex. Pentru că dacă ne referim doar la educația financiară ne referim doar la a învăța cum să-ți gestionezi banii, când vorbești și de partea contabilă, lucrurile devin mai complexe și aici intrăm și în zona profesionistului pentru că contabilitatea e definită ca fiind știința și arta stăpânirii afacerilor”, a declarat vicepreședintele CECCAR, Robert Șova.

Președintele CECCAR Bucureșt a subliniat importanța pe care o are educația financiară pentru elevii din sectorul preuniversitar. „Sunt un exemplu viu în sensul în care fiind un absolvent de liceu economic și așa cum spunea un domn profesor de contabilitate care a venit la o întâlnire, a spus că acesta este un carnet, un carnet de expert contabil. Dacă vreți să fiți cei mai buni din cei mai buni vă doresc să ajungeți să obțineți acest carnet prin muncă, dar până acolo este evident că este necesară această culturală financiar-contabilă. Aceasta este practic o primă etapă în viața dânșilor, după care urmează facultatea, bineînțeles dacă își doresc acest lucru și apoi cu mult success în activitatea pentru obținerea unui carnet de expert contabil”.

Concursul a pornit de la ideea de a aduce mai aproape de elevi profesia de expert contabil autorizat.

„Atunci s-a născut o colaborare între initial Colegiul Economic „Virgil Madgearu” și CECCAR, și ulterior între Ministerul Educației și CECCAR. Anul acesta am reușit să prindem acest concurs în calendarul național al concursurilor și al olimpiadelor naționale aprobate și finanțate de Ministerul Educației”, a declarat acesta. A continuat susținând că este rodul colaborării dintre Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, catedra de discipline economice, în speță catedra de contabilitate și CECCAR București și CECCAR filiala mare.

„Ne dorim să insuflăm elevilor noștri dragostea către materia numită contabilitate pentru că trebuie să recunoaștem faptul că această materie este o materie fără de care nu poți avea success în domeniul economic și atunci cred că este rolul nostru al educatorilor, al profesorilor de a adduce copiilor exemple concrete, exemple de bună practică colaborări care să îi direcționeze cumva pe un drum în cee ace privește cariera lor profesională și l noi la liceele economice, marea majoritate a elevilor îmbrățișează o carieră în domeniul economic, după ce finalizează studiile liceele și ulterior studiile superioare. Sperăm ca acest concurs să aibă un impact cât mai mare atât la nivel de București cât și la nivel național. Se urmărește ca în anii următori acest concurs să fie extins și la clasa a 12-a”, a concluzionat secretarul de stat.

„Elevii au reacționat bine, cred că mai temători au fost colegii profesori pentru că nu este ușor să lucrezi e soft saga mai ales că nu există o unitate la nivel de Capitală în acre în fiecare școală să știm exact c se aplică acest soft contabil la modulul utilizarea calculatorului în contabilitate. Poate de aici a fost și reticența de a trimite copiii la astfel de competiții, dar cei 48 care au participat s-au descurcat”, a spus doamna inspector prezentă la eveniment.