Elevii REFUZĂ o vacanţă de vară prelungită cu o săptămână

Federaţia Elevilor din România nu este de acord cu cererea premierului Viorica Dăncilă către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ca anul şcolar să înceapă în 16 septembrie, şi nu în 9 septembrie cum este stabilit, considerând această propunere ca fiind "absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară".

31 iul. 2019, 14:17

„Federaţia Elevilor din România (FER) condamnă solicitarea făcută de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, către ministrul Educaţiei, de a decala începerea şcolii până pe 16 septembrie, ca un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului şcolar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie. În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a solicitat în cadrul şedinţei de Guvern amânarea începerii şcolii până pe data de 16 septembrie. Considerăm această propunere ca fiind una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Elevilor din România.

 

Sursa citată menţionează că amânarea începerii şcolii duce şi la amânarea examenelor naţionale, care vor avea loc la temperaturi ridicate.

„Anul acesta, examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională s-au susţinut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor şi poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoştinţe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că şcoala a început pe 12 septembrie în anul şcolar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă 4 zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfăşurarea acestora şi în rezultatele elevilor”, spune Federaţia Elevilor din România.

Elevii mai susţin că, din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii şcolii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta capacitatea elevilor de a absorbi informaţia, din cauza temperaturilor ridicate. De asemenea, FER spune că semestrul întâi al anului şcolar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar şi cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, iar acest fapt ar duce la grăbirea acestor teste.

Federaţia Elevilor mai afirmă că modificarea structurii anului şcolar după ce aceasta a fost decisă în consultare cu actorii educaţionali, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, unde Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat devansarea începerii anului şcolar, ar fi o măsură ce ar arăta lipsă de loialitate în comunicarea dintre autoritate şi societatea civilă.

„În plus, menţionăm faptul că începerea şcolii pe 9 septembrie a fost o măsură de compromis, solicitarea iniţială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene, România stând printre ultimele locuri la numărul de zile de şcoală, conform comisiei europene”, se mai arată în comunicat.

Federaţia Elevilor din România speră ca acestă propunere a premierului Viorica Dăncilă să nu fie o tentativă de a distrage atenţia de la faptul că Guvernul a lăsat elevii în imposibilitatea de a primi reduceri pe transportul judeţean.

„Ne exprimăm intenţia de a crede că propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativă de a distrage atenţia publică de la faptul că Guvernul a lăsat, în luna iunie, toţi elevii din România în imposibilitatea de a primi reduceri sau a îşi deconta naveta la transportul judeţean, sau faptul că, ca urmare a OUG nr. 51/2019, zeci de mii de elevi au rămas în imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligaţi să folosească cursele «la ocazie», ca urmare a eliminării transportului judeţean din sfera serviciilor publice, fapt ce ar denota un total dispreţ faţă de elevii din România”, mai precizează FER.

Federaţia Elevilor din România solicită ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să respingă propunerea premierului Viorica Dăncilă şi să ia în considerare începerea anului şcolar la 1 septembrie.

„Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învăţământ”, se arată în finalul comunicatului.

Federaţia Elevilor din România (FER) este o organizaţie neguvernamentală în curs de înfiinţare, care îşi asumă reprezentarea drepturilor şi intereselor comune ale tuturor elevilor din învăţământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociaţiile reprezentative ale elevilor din România existente la acest moment: Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Elevilor din Călăraşi, Asociaţia Vâlceană a Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.