Elevii români, câştigătorii unui concurs internaţional organizat de Agenţia Spaţială Europeană

Șaptesprezece elevi români, dintr-un total de mai mult de o mie de școlari europeni, au fost desemnați câștigători, alături de alți copii și tineri polonezi, greci, spanioli și britanici, în cadrul concursului de eseuri pe teme spațiale "Cassini – Om de știință pentru o zi", ediția 2012, organizat de Agenţia Spaţială Europeană.

08 mart. 2013, 07:40
Elevii români, câştigătorii unui concurs internaţional organizat de Agenţia Spaţială Europeană

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect internațional al ESA, NASA și al Agenției Spațiale Italiene menit a studia planeta Saturn, precum și inelele și sateliții săi naturali. Cassini s-a înscris pe orbita saturniană în anul 2004 după o călătorie de aproape șapte ani, iar în anul 2005 sonda spațială Huygens a asolizat pe suprafața satelitului Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn. Misiunea Cassini va continua până în anul 2017, urmând să se încheie la două decenii după lansarea sa.

Concursul „Cassini – Om de știință pentru o zi” a fost organizat de către Agenția Spațială Europeană (ESA) – organism din care România face parte din anul 2011 ca membru cu drepturi depline, și s-a adresat elevilor europeni. Aceștia au fost invitați să studieze trei posibile ținte pentru misiunea spațială Cassini: planeta Saturn, satelitul său natural „Pan”, ori inelul „F” al acesteia și să argumenteze care dintre cele trei obiective ar furniza cele mai relevante rezultate științifice. Eseurile au fost scrise în limba maternă și trimise până la data de 3 decembrie 2012. Evaluarea s-a făcut de către un grup de experți naționali, informează Agenţia Spaţială Română.

Câștigătorii români sunt :

• categoria 9-11 ani: Vlad-Cristian Dragne; Ștefan Scărlătescu, Vlad Francu; Dan Gabriel Chișcă, Tudor Căldărescu; Eduard Mironeanu.

• categoria 12–13 ani: Ioana Ileana Ichim; Silvia Maria Niță, Ioana Ştefania Petre; Alexandru Pascadi, Dragos Martac, Andrei Drăghici, Claudiu Dan.

• categoria 14–17 ani: Beatrice Gugu-Petrişor; Cătălina Paraschiv, Adriana Mocanu; Cătălin Adrian Pârvu.

Căștigătorii au primit un pachet cu produse educaționale și informative ESA și o diplomă de participare.

Ediția 2013 a competiției va fi organizată spre finalul anului 2013. Informații vor fi publicate pe site-ul ESA.