Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile. Raed Arafat: „Măștile vor fi doar medicale, chirurgicale”

Potrivit ultimei Hotărâri CNSU, elevii şi profesorii nu vor mai putea veni la şcoală cu măşti textile. Raed Arafat a declarat că măştile în şcoli vor fi doar chirurgicale.

05 ian. 2022, 11:30
Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile. Raed Arafat: „Măștile vor fi doar medicale, chirurgicale”
Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile

Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile. Raed Arafat a declarat că de acum, în toate unităţile de învăţământ vor fi doar măşti chirurgicale.

Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile. Anunţul făcut de Raed Arafat

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 5 ianuarie 2022. Aproape 5000 de cazuri noi în 24 de ore. Spitalele se pregătesc de valul Omicron

Şeful DSU a precizat că aceasta este singura schimbare care vizează școlile, în ultima Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

„Măștile în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte, dar acum se schimbă asta”, a declarat Raed Arafat, potrivit Edupedu.ro.

Specialiştii anunţă noi restricții și măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19. Specialiştii CNSU au recomandat ca în spațiile publice să fie purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile sau cele de plastic nu vor mai fi permise.

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, se arată în Hotărârea CNSU.

Citeşte şi EXCLUSIV De ce sunt mai eficiente măștile FFP2. Beatrice Mahler: „Se fixează mult mai bine pe față, protejează mai bine”

Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

În cazul în care incidenţa COVID-19 este peste 1/1.000 de locuitori, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Aceleaşi reguli sunt propuse şi în cazul cinematografelor, concertelor sau spectacolelor.

De asemenea, se propune ca activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele / localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De asemenea, se propune ca operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale, să își organizeze şi să desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-22,00.