Elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână pentru COVID-19 la şcoală. Cine şi cum se face testarea

Testele din salivă pentru depistarea COVID-19 vor fi disponibile de săptămâna viitoare în şcoli, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Testarea se va face de două ori pe săptămână, a explicat ministrul.

02 nov. 2021, 15:48
Elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână pentru COVID-19 la şcoală. Cine şi cum se face testarea

Elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână pentru COVID-19 la şcoală. Testele din salivă vor fi distribuite în şcoli de săptămâna viitoare.

„În fiecare zi ţinem legătura cu cei care au organizat achiziţia pentru teste pe bază de salivă. Am primit asigurări că sunt în faza de finalizare a procedurii de achiziţie şi până la finalul săptămânii viitoare vor fi dispoonibile teste pe bază de salivă în toate şcolile pentru testarea elevilor, profesorilor şi a celorlalţi angajaţi. Testarea va fi gratuită”, a explicat minstrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Pro TV.

Întrebat cine va face testarea, ministrul a explicat că aceste teste pentru depistarea COVID-19 „pot fi foarte uşor autoadministrate”.

„Vor putea fi administrate şi de persoane fără competenţe medicale. Dacă ne limităm la administrare din partea celor cu competenţe medicale, vom bloca întreg procesul de testare”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu, veşti proaste pentru elevi. Vacanţa de iarnă, mai scurtă pentru a fi recuperată materia pierdută

„Testarea din salivă pentru COVID-19 se va face de două ori pe săptămână”

„DSU ne-a solicitat numărul de beneficiari, preşcolari, elevi şi angajaţi din învăţământ. După calculele pe care DSU le-a făcut, testarea se va face de două ori pe săptămână.

I-am rugat pe colegii din Ministerul Sănătăţii ca până la finalul săptămânii să avem un protocol cu minime reguli de testare – de câte ori pe săptămână, în ce fel. Depindem de finalizarea procedurii de achiziţie pentru a şti exact ce tip de teste pe bază de salivă vor fi achiziţionate”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Ce se întâmplă dacă un elev e pozitiv?

„Testarea non invazivă pe bază de salivă trebuie să fie confirmată printr-un test antigen rapid sau test PCR, dar e o presortare importantă care atrage atenţia asupra acelor elevi care sunt în pericol de a fi pozitivi.

Dacă se întâmplă, intră pe protocolul normal stabilit de DSP”, a mai explicat ministrul Educaţiei.