Elevii vor să schimbe şcoala! Vezi ideile lor şi votează-le

Dacă de mâine, şcoala ar spune "Da" diversității, cum ar fi? Peste 200 de elevi de liceu şi gimnaziu, peste 60 de profesori şi tot atâtea instituții de învăţământ și-au exprimat opiniile cu privire la această întrebare, în cadrul concursului creativ "Şi pe noi nu ne întrebaţi?". Ideile acestora pot fi votate online până la data de 1 septembrie pe site-ul proiectului.
Iulian Tudor
14 aug. 2013, 09:57
Elevii vor să schimbe şcoala! Vezi ideile lor şi votează-le

Dreptul la educaţie pentru copiii cu dizabilităţi, ore de educaţie sexuală în programa şcolară, soluţii pentru probleme precum subfinanţarea unităţilor de învăţământ, marginalizarea tinerilor de etnie romă în şcoală, impactul divorţului şi al mediului familial asupra dezvoltării adolescentului, discriminare în școală pe criterii fizice, etnice, religioase sau materiale, lipsa de creativitate în rândul tinerilor ca efect al sistemului de învăţământ românesc sau obligativitatea unor materii de care elevii nu sunt interesaţi sunt doar câteva dintre temele abordate.

Opiniile au fost exprimate într-un mod original, elevii realizând produse creative diverse: filmulețe, eseuri, fotografii, desene care pot fi vizualizate pe site-ul competiției. Concursul „Şi pe noi nu ne întrebați?” este organizat de Asociația Romano ButiQ, în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică.

„Prin acest proiect dorim să vedem cum percep elevii diferenţele din şcoală şi societate şi care sunt soluţiile propuse de aceştia, mai ales atunci când diferenţele nasc controverse şi probleme. Ne bucură foarte mult faptul că am reuşit să stimulăm participarea şi solidaritatea civică a elevilor şi să strângem în jurul acestei inițiative peste 200 de elevi care au arătat că le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor și care sunt dispuși să spună „da” diversităţii. Spaţiul de exprimare a fost concursul „Şi pe noi nu ne întrebaţi?” unde, vorbind despre prejudecăți, participanții au încercat, la rândul lor, să combată o prejudecată, aceea prin care tinerii sunt percepuţi drept factori pasivi, lipsiţi de opinii relevante, atunci când vine vorba de soarta lor”, a declarat Andreea Pătru, manager de proiect.

Timp de o lună, ideile înscrise în concurs vor putea fi votate online pe site-ul proiectului. La sfârşitul paginii de profil a fiecărei echipe se află butonul „like” prin intermediul căruia ideile pot fi votate de utilizatorii rețelei sociale Facebook. Voturile exprimate online reprezintă 50% din punctajul final al fiecărei echipe, 50% urmând să reprezinte votul juriului.

Premiile puse în joc sunt două camere video și zece locuri pe scena unei conferințe naționale, unde câștigătorii au șansa să-și spună punctul de vedere în fața factorilor de decizie și a actorilor relevanți din domeniul educației.

Membrii echipelor câştigătoare vor construi împreună o Cartă Albă care să reprezinte generaţia actuală, iar mandatarii acestora vor fi invitați să participe la o conferință națională programată să aibă loc în toamna acestui an, alături de reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, cadre didactice, reprezentanți ai societății civile şi oameni de afaceri.

Proiectul „Și pe noi nu ne întrebați?” este implementat de Asociația Romano ButiQ și CeRe, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank și administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul este susținut de Ministerul Educației Naționale și Școala de Valori.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Adevărul despre Andreea Marin și Mihaela Rădulescu. O făcătură de zile mari
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Sondaj NOU realizat de INSCOP pentru turul 2: la o prezenta mai mare. S-a schimbat semnificativ diferenta dintre George Simion si Nicusor Dan
MediaFlux
Se dau bani pentru mame! Vizate sunt femeile cu venituri mici! Câți bani primesc de la stat în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve