Elicopter SMURD, PRĂBUŞIT în lac la Mamaia. MARTOR: Am auzit cum strigă „Ajutor!” GALERIE FOTO & VIDEO

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în judeţul Constanţa. Un apel primit, luni după-amiaza, la numărul de urgenţă 112, anunţa că accidentul aviatic a avut loc în zona Butoaie. Un martor a declarat, la România TV, că a văzut momentul impactului şi a auzit apoi cum una dintre victime striga după ajutor.

15 dec. 2014, 14:26

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol, în zona staţiunii Mamaia, judeţul Constanţa. Până acum doar o persoană a fost găsită şi transportată în stare gravă la Spitalul Judeţean Constanţa. Celelalte persoane sunt căutate de echipele de salvare alături de scafandri militari. 

La locul accidentului aviatic s-au deplasat şi vicepremierul Gabriel Oprea şi secretarul de stat în MAI şi coordonatorul SMURD Raed Arafat. 

Până în prezent, scafandrii care acţionează în lacul Siutghiol au scos la suprafaţă primele bucăţi din elicopterul prăbuşit, acestea fiind preluate de jandarmi, încărcate în camioane şi duse pentru expertizare.

UPDATE: Echipele de intervenție aflate la locul prăbușirii elicopterului au reușit să recupereze carlinga aparatului de zbor și continuă căutările în lacul Siutghiol, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, ajuns la fața locului. Ministrul asistă la operațiuni de pe un ponton de pe lac.

Se acționează intens pentru găsirea victimelor. Echipele au reușit să găsească carlinga elicopterului prăbușit. Se fac în continuare eforturi susținute„, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE: La ora 16:18, turnul de control al Aeroportului Kogălniceanu s-a sesizat și a încercat să ia legătura cu pilotul elicopterului pentru că, în mod normal, acesta ar fi trebuit sa semnaleze ieșirea din spațiul de control al ROMATSA. La ora respectivă, aparatul de zbor trebuia să fi ajuns la Agigea, a precizat, pentru Neptun TV, directorul ROMATSA, Victor Onofrei. Potrivit acestuia, pilotul elicopterului nu a apucat să comunice vreo problemă.

UPDATE: Potrivit oficialilor din cadrul Aeroportului Tuzla, elicopterul aterizase, la ora 15:48, pentru alimentare. La ora 16.00 operațiunile de alimentare cu combustibil s-au încheiat. Aparatul de zbor a decolat la ora 16:07. Potrivit controlorilor de zbor din turnul de control, toate operațiunile de alimentare și decolare s-au desfășurat în condiții normale, fără niciun incident. Destinatia aparatului de zbor: Tuzla.

UPDATE: Elicopterul era dotat cu flotoare. Specialiștii nu-și dau seama de ce flotoarele nu au fost activate de pilot în momentul în care aparatul de zbor a ajuns deasupra lacului.

UPDATE: Laura Vizireanu, medic din cadrul Unității de Primiri Urgențe a SJ Constanța, a fost resuscitată şi are puls. Femeia a fost stabilizată de medici după mai bine de 40 de minute de la accident. Aceasta a fost transportată la spital şi se află sub supravegherea medicilor, însă starea ei este în continuare extrem de gravă. Laura Vizireanu este mama unui băiețel în vârstă de 4 ani.

Un alt membru al personalului medical, asistenta aflată în elicopter, are 38 de ani și este însărcinată, afirmă prietenul acesteia. Bărbatul a spus că femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter și se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu.

UPDATE: „O persoană scoasă resuscitată şi trei persoane dispărute. Acţiunea de căutare continuă. Domnul Oprea a plecat către Constanţa. O să plec şi eu mai târziu să fiu cu echipa. Din păcate cu câte trece timpul cu atât şansele vor fi mai mici. Au adus un pacient de la Tulcea, pacientul a fost lăsat la spital înaintea accidentului. Din păcate persoanele dispărute sunt doi piloţi şi unul din echipajul medical. Echipele de salvare au fost alertate imediat. Nu considerăm că echipele au ajuns târziu”, a declarat, Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

UPDATE: „Am sunat la 112. Le-am spus să vină în zona Butoaie că acolo s-a întâmplat accidentul, ei s-au dus la cazinou. Am văzut cum s-a prăbuşit elicopterul. Când m-am uitat spre lac am văzut elicea, coada. Eu nu am văzut decât în ultimele trei secunde, impactul atunci. În lac nu am mai văzut nicio persoană, dar am auzit cum strigă „ajutor, ajutor”. I-am spus să se mişte să nu îngheţe. Încerca să iasă, s-a auzit cum striga după ajutor. Persoana era acolo unde se vedea epava. După voce mi s-a părut a fi bărbat. Eu le-am specificat (autorităţilor n.r.) şi o doamnă a mai sunat de trei ori şi le-a spus în zona Butoaie, ei căutau în zona pontonului de la cazinou. Au mai venit şi nişte pescari cu o barcă din zona Ovidiu. Au ajuns odată cu cei de la SMURD. Nu ştiu dacă rezistă cineva mai mult de 20 de minute în apă”, a spus, la România TV, un martor.

UPDATE: Vicepremierul Gabriel Oprea se îndreaptă spre Lacul Siutghiol pentru a coordona operațiunile de salvare.

Suntem în elicopter, am luat toate măsurile, am trimis forţele ISU, jandarmi, scafandri. Mă îndrept cu procurorii şi criminaliştii. Sper să ajungem în 50 de minute„, a declarat, la România TV, Gabriel Oprea, ministrul de Interne.

UPDATE: Potrivit dr. Ionuț Cealera, directorul medical Ambulanța Constanța, doar unul dintre pasagerii elicopterului a fost salvat până acum, ceilalți trei fiind căutați în continuare, scrie reporterntv.ro. La căutări participă șalupe, bărci pescărești și scafandri.

UPDATE: O femeie, medicul din elicopter, a fost resuscitată în barca pompierilor. Aceasta a fost urcată apoi în ambulanţă pentru a fi transportată la spital.

La 112 s-au primit mai multe apeluri care anunţau prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. Spre locul respectiv s-au îndreptat mai multe echipaje ale ambulanței şi echipaje de scafandri şi pompieri. La locul accidentului s-a îndreptat și prefectul Constanței, Radu Volcinschi.

În urmă cu câteva momente s-a primit un apel prin 112 că în lacul Siutghiol s-ar fi prăbuşit un elicopter. Ne vom deplasa cu scafandrii militari de la ISU Constanţa„, a declarat, la România TV, Anca Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Constanţa.

Mai multe persoane s-au aruncat în apele lacului și înoată spre locul scufundării, în încercarea de a salva supraviețuitorii.

Cei patru au reuşit să sară din elicopter înainte ca acesta să se prăbuşească în apă.

La bordul elicopterului se aflau pilotul, copilotul, un medic și o asistentă.

Potrivit reporterntv.roelicopterul se îndrepta spre baza Mihail Kogălniceanu pentru realimentare, după ce transportase la Spitalul Județean Constanța un pacient preluat din Tulcea. Aparatul de zbor aparține Consiliului Județean Constanța și fusese dat în comodat serviciului SMURD.